Léggömbös "űrutazást" kínál turistáknak egy kínai vállalat

| |
2014. október 21., kedd 16:30

Léggömbbel felbocsátott űrkapszulában kínál utazást a sztratoszféra felsőbb rétegeiben az érdeklődőknek egy kínai start-up vállalat - számol be a Pejcsing Vanpao napilap.

A Spacevision nevű fővárosi cég "űrközeli" élményt kínál útjaival, 40 kilométer magasan a Föld felszíne felett. Ebből a magasságból a különleges útra befizetők a vállalat leírása szerint nemcsak a Föld leginkább filmekből ismert gyönyörű görbületét és felhőkkel takart felszínét láthatják szabad szemmel, de a gravitáció kisebb fokú csökkenését is átélhetik.

A világűr közelébe a turisták egy űrkapszulában érkeznek, amelyet egy külön erre a magasságra kifejlesztett, héliumot használó légballon emel fel. Az utasok vészhelyzet esetén is biztonságos földre érését speciális, oxigénpalackkal felszerelt ejtőernyős berendezések garantálják - áll a leírásban.

Kedveled az egzotikus helyeket?

Kérdőív távoli tájak szerelmeseinek - oszd meg tapasztalataid, véleményed!

A projekt egyelőre tervezés alatt áll, azt nem tudni előre, pontosan mikor fog indulni, az árakról a cég azt ígéri, azok "racionálisak", vélhetően a már létező hasonló programokénál alacsonyabbak lesznek.

Kínán kívül az Egyesült Államokban kísérleteznek légballonos "űrutazásokkal", az arizonai World View Enterprises cég a tervek szerint 2016-tól 30 kilométer magasba repíti turistáit, s mindezért utanként 75 ezer dollárt (18,5 millió forint) kér majd.

Kínában az iparág fejlődését a polgári légtérhasználatot illető igen szigorú szabályozás és az engedélykérés hosszadalmas adminisztrációja nehezíti, a nagyszabású űrprogramot meghirdető kínai kormány ugyanakkor többször kifejezte érdeklődését a Spacevisionéhoz hasonló kísérletek iránt.

 

Küldje el ezt a cikket |Nyomtatás |Szóljon hozzá! / 0 komment

Szóljon hozzá!

Bejelentkezés