Tárki: változatlanok a politikai erőviszonyok

| |
2014. június 25., szerda 18:15

A Tárki legfrissebb felmérése nem mutat változást a pártpreferenciákban: júniusban májushoz képest egyik párt sem erősödött, vagy gyengült számottevő mértékben.

i12work.eu új nemzetközi videó CV és állásközvetítő portál - álláskeresőknek és munkaadóknak is ingyenes!

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közvélemény-kutatás szerint a kormánypártok dominanciája hosszú ideje megkérdőjelezhetetlen, a többi párt továbbra se valós kihívója a Fidesz-KDNP-nek a támogatottság alapján. Az MSZP és a Jobbik továbbra is azonos erőt képvisel, ugyanakkor a három baloldali párt, az MSZP, a DK és az Együtt-PM szimpatizánsai együttesen közel kétszeresét teszik ki a Jobbik táborának.
A teljes népességen belül a kutatás eredményei szerint a Fidesz-KDNP-re a májusi 33 százalék után júniusban a választópolgárok 34 százaléka szavazna, az MSZP és a Jobbik pedig 10 után 9 százalékon áll. A kisebb pártok helyzete is hasonló, hiszen támogatottságuk 1 százalékpontos változásai statisztikai értelemben változatlanságot jelentenek - jegyezte meg a Tárki hozzátéve: a Demokratikus Koalíció 4 százalékot, az LMP és az Együtt-PM pedig 2-2 százalékot kapna a teljes népességre vetítve. A bizonytalan és nem válaszoló szavazók aránya 39 százalék volt, csakúgy, mint egy hónappal korábban.
A pártválasztók körében sem történt érdemi elmozdulás májusról júniusra egyetlen parlamenti párt esetében sem: a Fidesz-KDNP 54 után 56 százalékot, az MSZP 17 helyett 16 százalékot, a Jobbik pedig 15 helyett 17 százalékot kapna. A kisebb pártok szimpatizánsainak aránya is legfeljebb 2 százalékpontos elmozdulást, azaz változatlanságot mutat: a DK eredménye májusban júniusban 6 százalék volt (+2 százalék), az Együtt-PM 4 százalékon (+2 százalék) állt, az LMP pedig mindkét hónapban 4 százalékos eredményt ért el.
Küldje el ezt a cikket |Nyomtatás |Szóljon hozzá! / 0 komment

Szóljon hozzá!

Bejelentkezés