"A magyar állam egyéb kedvezmények mellett 300 eurós nyugdíjat garantál az új magyaroknak"

| |
2012. augusztus 19., vasárnap 08:03

Az Inter nevű ukrán tévécsatorna tudósítása szerint Kárpátalja lakói tömegesen veszik fel a magyar állampolgárságot. A riport szerint az "európai útlevél boldog tulajdonosai között nem kevés az olyan született ukrán, aki be tudta magolni a magyar állampolgársági eskü szövegét."

Az Inter nevű ukrán országos tévécsatorna helyszíni tudósítása szerint Kárpátalja lakói tömegesen veszik fel a magyar állampolgárságot az egyszerűsített eljárásnak köszönhetően, amely az igénylőtől csak alapfokú magyar nyelvismeretet, legalább távoli magyar felmenőket és büntetlen előéletet követel meg.

A riport szerint - amelynek szövegét a televízió podrobnosti.ua című honlapja közölte és kedden több kárpátaljai ukrán hírportál is átvette - Kárpátalján egyelőre nem az újonnan elfogadott ukrán nyelvtörvény a legidőszerűbb kérdés - jóllehet a 12 százaléknyi magyar lakossággal rendelkező ukrajnai megye a jogszabály hatálya alá esik -, hanem az, hogy a helyi lakosság tömegesen veszi fel a magyar állampolgárságot. Hivatalos statisztika arra vonatkozóan, hogy - a hatályos ukrán törvények tiltása ellenére - hány ukrán állampolgár kapott magyar állampolgárságot, nem létezik, ám nem hivatalos adatok szerint a számuk több tízezer - hangzott el a műsorban.

A riportban megszólaltatott, Ungváron élő Andrij Popirnik (Papírnyik András) elmondta, hogy a nagyapja, az ungvári kéményseprők ipartestületének egykori vezetője az országhatárok változása következtében öt ország állampolgára volt. Hangsúlyozta, azért igényelte a magyar állampolgárságot, amelyet a szovjet hatóságok vettek el a kárpátaljaiaktól, hogy a nagyapja után Ferenc névre keresztelt kisfia megmaradhasson magyarnak, s emellett szerinte a magyar útlevél jól jöhet a válságos időkben. Hozzátette, hogy nem akarja elhagyni Ukrajnát, azt a helyet, ahol felnőtt.

A riporter szerint a 65 éves férfinak gondoskodnia kell a családjáról, azaz a nála kétszer fiatalabb feleségéről és kisfiáról, miközben a magyar állam egyéb kedvezmények mellett 300 eurós nyugdíjat garantál az "új magyaroknak". A tudósító úgy vélte, az ungvári riportalany nem az egyetlen kettős magyar állampolgár, hozzá hasonlóak ezrével, ha nem tízezrével találhatók Kárpátalján. A kettős állampolgárság kérdését azonban a helyi lakosság tabuként kezeli, amikor újságírókkal beszél - emlékeztetett, megjegyezve, hogy a magyar útlevél az ukrán állampolgárok számára elsősorban a világban való mozgás szabadságát biztosítja.

A riportműsorban elhangzott, hogy mivel a magyar állampolgárságot igénylő kárpátaljaiak tartanak az ukrán hatóságok retorziójától, sokan a határ túloldalán, magyarországi települések polgármesteri hivatalaiban nyújtják be honosítási kérelmüket.

Az ukrán televíziós stáb felkereste a sárospataki polgármesteri hivatalt, ahol Rák Józsefnét, az igazgatási iroda vezetőjét kérdezte a külhoni magyarok visszahonosítási eljárásáról. A tájékoztatás kapcsán a riporter megjegyezte, hogy a magyar hivatal szigorúan védi az ügyfeleire vonatkozó adatokat. "A magyarok nem adják ki a sajátjaikat" - fogalmazott.

A tudósítás szerint a magyar állampolgárság iránti igény nagysága akkor vált világossá az ukrán újságírók számára, amikor Sárospatakon járókelőknél érdeklődtek, hogy merre található a polgármesteri hivatal. A válasz ugyanis kérdés formájában érkezett tőlük: "Ukrajnából jöttek? Állampolgárságot szeretnének?" - hangzott el a riportban, amely szerint az "európai útlevél boldog tulajdonosai között nem kevés az olyan született ukrán, aki be tudta magolni a magyar állampolgársági eskü szövegét."

Küldje el ezt a cikket |Nyomtatás |Szóljon hozzá! / 7 komment

Kommentek

 • Válasz - 2012.08.20. 15:31:17unokák

  Nem találok szavakat. A Magyaroktól elveszik a korhatár előtti nyugdíjat, a rokkantsági nyugdíjat, akik meg soha egy napot sem dolgoztak, azoknak odaadják? Ezt épp ésszel nem gondolhatta ki senki. Egészségügyi ellátásnál előnyt élveznek, nincs várólista nekik. Mi akik itt dolgozunk. lehet soha sem lesz nyugdíjunk. Az adófizetők pénzét hogy lehet így elherdálni? Azt hangoztatták, hogy a rokkantak ellátását nem bírják kitermelni az adófizetők, erre a sokkal magasabb összegre telik?!

 • Válasz - 2012.08.22. 09:35:06nyugi

  Több helyen olvastam, hogy vannak, akik a hírt hazugságnak tartják. Jobb lenne, ha csak az lenne, de aki veszi a fáradtságot, hogy utána nézzen egy kicsit, azt találja, hogy egy a 60-as évekből megmaradt egyezmény alapján ebben az esetben jár nyugdíj is és egészségügyi ellátás is. Az számomra nem derült ki egyértelműen, hogy a bejelentett magyarországi lakcím feltétele-e a nyugdíjnak, bár valószínűnek tűnik, az viszont igen, hogy a nyugdíj lehet akár 300 eurónál több is, ha valakinek jó végzettsége vagy szakmája van, és nem kell hozzá Magyarországon dolgozni.

  medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/kettos_allampolgarsag__ki_fizeti_a_szamlat_
  Ukrajna azonban más eset – akárcsak a többi utódállam.
  Északkeleti szomszédunkkal ugyanis még mindig érvényben van az 1962-ben aláírt, szociális ellátásokról szóló egyezmény. Bár régóta nem létezik ennek egyik aláírója, a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége, ám Ukrajna esetében – nyilván jogfolytonosság okán – még él a megállapodás.
  Az áttelepülő nyugdíjas – függetlenül attól, hogy ukrán, vagy netán ukrán-magyar állampolgár - nem hozza magával a járadékát. Az egyezmény szerint új, "magyar" nyugdíjat kell megállapítania számára a hazai társadalombiztosításnak, mégpedig a következő módon: "/…/ a megfelelő képzettséggel rendelkező és a nyugellátás megállapítása időpontjában a fogadó állam hasonló tevékenységet folytató dolgozója szakmai átlagkeresete alapján /…/ a nyugdíj alapját képező átlagkeresetként azt a keresetet kell figyelembe venni, amit a hasonló munkakörben, megfelelő képesítéssel a Magyarországon foglalkoztatottak átlagosan elértek a nyugdíj megállapítása időpontjában." Az így kiszámított összeget ettől kezdve a magyar nyugdíjbiztosító köteles folyósítani.
  Hasonlóan sajátos a helyzet a rokkantnyugdíjak esetében is. A munkaképesség csökkenés mértékét, a rokkantság fokát, az érvényes hazai szabályok alapján, a magyar szakértői bizottságnak kell újólag megállapítania, majd az ennek ismeretében kalkulált rokkantnyugdíjat az Országos Nyugdíjfolyósító Intézet utalja. A nyugdíjkorhatárt már elért rokkantaknak nem kell átesniük a fenti procedúrán, magyarországi járadékukat a fent már ismertetett módon kell újraszámolni.
  Az egészségügyi ellátást illetően is meglehetősen cifra helyzet hibernálódott az elmúlt évtizedekben. Az egyezmény értelmében a hazánkban tartózkodó ukrán állampolgárt – függetlenül attól, hogy kárpátaljai magyar, vagy ukrajnai orosz nemzetiségű – ingyenes megilletik mindazok a természetbeni orvosi ellátások (s támogatott gyógyszerek), mint a magyar állampolgárokat. Ez azonban fordított helyzetben is igaz, vagyis a magyaroknak is minden jár – Ukrajnában.

 • Válasz - 2012.08.22. 09:35:57nyugi

  Az ONYF oldalán van egy példa, kicsit régi, eszerint kell a bejelentett lakcím: onyf.hu/?module=news&action=show&nid=4600
  Ukrajnából települtem Magyarországra, 63 éves férfi vagyok, hogy számítják ki a nyugdíjamat?
  A jelenleg is hatályos, az 1963. évi 16. számú törvényerejű rendelettel kihirdetett magyar-szovjet szociálpolitikai egyezmény rendelkezik Magyarország és a volt Szovjetunió területén létrejött utódállamok, így Ukrajna esetében is a nyugellátás megállapításáról.
  Az egyezmény értelmében a nyugellátást annak az országnak az illetékes szerve állapítja meg és folyósítja a nála érvényes jogszabályok szerint, a mindkét ország területén szerzett szolgálati idők összeszámításával, amelynek területén a nyugdíjigénylőnek a kérelem benyújtása időpontjában állandó lakóhelye van.
  Azoknak az állampolgároknak a részére, akik az egyik ország területéről a másik ország területére költöztek, azonban az átköltözés után nem dolgoztak tovább, a nyugellátás összegét a megfelelő képzettséggel rendelkező és a nyugellátás időpontjában a fogadó állam hasonló tevékenységet folytató dolgozója szakmai átlagkeresete alapján kell kiszámítani.
  Azoknak a személyeknek a részére, akik az áttelepülést követően Magyarországon tovább dolgoztak, és biztosítási időt szereztek, a nyugellátás összegét a magyar szabályok szerint figyelembe vehető keresetek alapján kell kiszámítani.
  2009-03-16 14:31

 • Válasz - 2012.08.22. 16:36:28overke

  Szégyen a külföldi Ukránnak,Románnak több joga van mint a Magyarnak aki itt él ,fizeti a fizetése több mint 40%-át.Aki csak igy tus szavazatott szerezni az ássa el magát de mi többen vagyunk!

 • Válasz - 2012.10.19. 08:43:17overke

  Röhelyes,undoritó a nyomorékoktól elveszik és hogy több szavazathoz jussanak mindenre képesek,megint a mi pénzünkből rohadt egy banda ez a fidesz le kell váltani!

 • Válasz - 2012.10.19. 23:14:30Juli

  5 km-re a magyar határtól él barátnőm édesanyja. Magyarnak születtek, apjuk, anyjuk Magyarországon született. Közben átcsatolták a falut. A barátnőm 8 éve magyar fiúhoz ment férjhez. Az állampolgárságot 6 év után kapta. Alig beszélik az ukrán nyelvet csak pár szót. Ők is magyarok! Beteg édesanyját szeretné áthozni. Remélem az ilyet nem gondoljátok, hogy bűn! Ő nem fog elmenni szavazni, hogy mennyi nyugdíjat fog kapni azt nem tudja. Te hagynád édesanyád 300 km-re egy olyan országban hagyni, ahol a korházba a paplant, párnát is vinnie kell. A fecskendőt meg kell vásárolni a gyógyszertárban úgy adnak csak injekciót! Az ilyen anyuka jöjjön! Aki nem beszéli a magyart - az nem tekinthető magyarnak, az maradjon!
  A szerencsétlen rokkantakat sajnálom! Fidesz tűnjön el a föld színéről, még a nevét sem szeretem hallani!

 • Válasz - 2012.10.25. 11:24:31Változás2014

  Gyomorforgató, ami ebben az országban zajlik! És mégis mennyi ember van, aki kimegy és Viktor nevét skandálja, miközben az meg a nyomorba sodorja az országot! Miért van az, hogy a magyar mindent lenyel ennek a majomnak?
  Becsületesen dolgozom, fizetem a nyugdíjjárulékot, SZJA-t, meg egyebet; nyugdíjat valószínűleg én már nem fogok kapni, mire odajutok,és még a külföldön élő magyarok nyugdíját is én fizessem, a sok másik dolgozó magyarral együtt? Néha az az érzésem, mintha felvetné a pénz ezt az országot, hogy így osztogatjuk, meg milliárdos költségvetésű stadionokat építünk... a többi felesleges dologról már ne is beszéljünk... Egyszerűen fel nem fogom!!!!!

Szóljon hozzá!

Bejelentkezés