Elkészült a Paradicsom kapujának restaurálása

| |
2011. november 7., hétfő 06:11

Reneszánsz remekművet restauráltak Firenzében. A Santa Maria del Fiore dóm keresztelő-kápolnájának híres Paradicsom kapuját húsz év alatt állították helyre.

Luxus pihenés mindenkinek! 3 nap/2 éj 2 főnek, reggelivel és wellness használattal (trópusi élményfürdő) 75000 Ft helyett 29900 Ft-ért az 5*****-os Duna Residence jóvoltából

November végétől a dóm múzeumában helyezik el a Paradicsom kapujának arannyal borított paneljeit. A felújított bejárat elemeit 2012. június 24-re rakják ismét össze a várost oltalmazó Keresztelő Szent János ünnepnapjára. A több mint félezer éves kapu számára a múzeumban speciális üvegtékát építettek, amelyben megfelelő hőmérsékleten tudják óvni a világörökség részét képző műemléket - számolt be arról a firenzei sajtó. A Lorenzo Ghiberti alkotta Porta del Paradiso, a Paradicsom kapuja a rajta ábrázolt bibliai jelenetekről kapta a nevét. Az 1425 és 1452 között készült kapu a firenzei dóm keresztelő-kápolnájának keleti, a székesegyház homlokzatával szemközti bejárata. A műemlék az Arno-folyó 1966-os áradásakor rongálódott meg. A Firenzét ellepő víz a Paradicsom kapu hat jelenetét sodorta magával, és súlyos kárt okozott a bronzkapu aranyborításában is. A restaurálás 1990-ben kezdődött, amikor a bejáratot a mai napig látható másolattal helyettesítették.

A toszkán műemlékvédelem reményei szerint hamarosan sor kerülhet a szintén Ghiberti alkotta északi és az Andrea Pisano domborműveivel díszített déli kapu helyreállítására is. Csak pénz kell hozzá - jegyezték meg az újságok arra emlékeztetve, hogy a Paradicsom kapu helyreállítását egy japán cég finanszírozta.

A Campanile és a Firenzei Dóm éjszakai megvilágításban, Fotó: wikipedia/MarcusObal

Küldje el ezt a cikket |Nyomtatás |Szóljon hozzá! / 0 komment

Szóljon hozzá!

Bejelentkezés