Braziliában áll a bál - rioi karnevál (videóval)

| |
2011. március 6., vasárnap 07:18

Rio de Janeiroban péntektől ismét a kitört a hagyományos karneválláz. A rendezvényt még annak kezdete előtt megválasztott Momo király nyitotta meg.

A világ egyik legnagyobb parádéjának szervezői szerint az idei eseményre több mint 800 ezer látogató érkezik szerte a világból. A százötven éves múltra visszatekintő tradíció csúcspontja a szambaiskolák vasárnapi bemutatója lesz.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a idén is problémát okozhat a biztonság. A város utcáira mintegy ötvenezer rendőt vezényeltek ki, s a hivatalos szervek két kilométeres hatáskörű 30 új biztonsági kamerát is elhelyeztek városszerte. (Forrás: bumm)

Flickr/sfmission.com

A Riói karnevál nagy múltra tekint vissza, de jelenlegi formájában 1928 óta rendezik meg. A legnagyobb parádé Rio-ban látható, de más nagyvárosok is megrendezik saját fiesztájukat a karneváli időszakban.

A parádén a látványos jelmezek mellett a szamba is főszerepet kap, hiszen ilyenkor mérik össze tudásukat a legjobb szambaiskolák táncosai a brazil farsang főutcáján, a több, mint másfél kilométeres Sambadronon. A karneválon nem csupán a szambaiskolák növendékei táncolhatnak – bárki táncra perdülhet az utcán, akinek kedve szottyan rá.

A riói karnevál portugál őse az Entrudo. Ennek résztvevői eredetileg szagos vízzel (vö.: kölni víz), vizes porral, záptojással vagy citromhéjjal dobálták egymást nagy vigadozás közepette. 1855-ben létrehozták a „fiatalok karneváli baráti társaságát”. Ők zeneszóval, színes kosztümökbe öltözött résztvevőkkel szervezett felvonulásokat a „cidade maravilhosát” csinálták meg. Lényegében ma is ezek a társaságok rendezik a karneválokat egész éven át.

Arra több mint egy évszázadig, 1984-ig kellett várni, hogy a mai riói karnevál külsősége, kerete kialakuljon: ekkor hozták létre a Passarela do Sambát, a kétoldalt tribünökkel, lakóházakkal határolt hosszan elhúzódó sétányt, amelyen a szambaiskolák vonulnak végig. A szamba mint ritmus és tánc 1917-től hódított teret, ez a tánczenei műfaj Salvador da Baiából eredt, az ottani nők ünnepeiről. A ritmus a tradicionális afrobrazil lundu és frevo keveréke a portugálok által behozott polkáéval. A szamba ritmusa varázsolta a karnevált hamisíthatatlan brazil ünneppé, az ország identitásának elemévé. (Forrás: wikipedia)

Ízelítő az idei karneváli hangulatból és egy régebbi felvétel:

Küldje el ezt a cikket |Nyomtatás |Szóljon hozzá! / 0 komment

Szóljon hozzá!

Bejelentkezés