Az ukránok véleménye a demokráciáról

| |
2014. december 27., szombat 10:06

A demokrácia egyre nagyobb fontossággal bír az ukrán emberek számára, de a valóságban működő rendszerrel egyre kevésbé elégedettek. Ez a legfontosabb megállapítása annak a felmérésnek, amelyet a Nemzetközi Visegrád Alap támogatásával a Demokratikus Átalakulásért Intézet (ICDT) és a GfK Hungária készített Ukrajnában, 2014 júliusában.

Az 1000 fő megkérdezésével lefolytatott vizsgálat eredményeit a kutatók összevetették az ugyanebben a témában korábban készített ukrajnai felmérések adataival, továbbá a visegrádi országok közül 3-ban (Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában) 2011-ben felvett adatokkal, így mind időbeli, mind régiók közötti összehasonlításra mód nyílt. Az eredmények átfogó ismertetésére egy decemberi konferencián kerül sor, de ma kerültek nyilvánosságra az első részadatok.

Az elmúlt 15 év során folyamatosan nőtt az ukrán lakosságban azoknak az aránya, akik a demokratikus politikai rendszert támogatják. Míg az ezredforduló előtt, 1999-ben a megkérdezettek kevesebb, mint fele (44%) részesítette előnyben a demokráciát a diktatúrával szemben, és alig kevesebben (34%) voltak azon az állásponton, hogy a diktatúra bizonyos esetekben jobb lehet a demokráciánál, mára az arányok alaposan megváltoztak, és 70:20 arányban nyerésre állnak a demokráciapártiak. Ezzel az adattal Ukrajna felzárkózott a közép-európai országok mellé, hiszen a másik három vizsgált országban is nagyjából 70% körüli a fenntartás nélkül a demokrácia mellett elkötelezettek aránya.

OSZD MEG MÁSOKKAL IS

Látogass el az atevelemenyed.hu oldalra és válaszolj kérdőívünkre!

A demokratikus rendszer melletti növekvő elvi kiállás ugyanakkor biztosan nem a rendszer teljesítményével kapcsolatos elégedettségnek tudható be, hiszen az országban az előzőekkel ellentétben folyamatosan csökken a demokrácia működésével elégedettek aránya. Ugyan 15 évvel ezelőtt sem voltak sokan (a lakosság kevesebb, mint harmada), mára már csak minden negyedik ukrán polgár gondolja azt, hogy a rendszer jól működik. Míg a demokrácia támogatottsága kapcsán arra a következtetésre juthatunk, hogy Ukrajna nem lóg ki a visegrádi országok sorából, a rendszer teljesítményének megítélése terén már egyértelmű a deficit: ugyan ebben a kérdésben nem beszélhetünk valamiféle jellemző közép-európai értékelésről (Lengyelországban például kimondottan sokan, Magyarországon viszont kevesen voltak elégedettek a politikai rendszerrel 2011-ben), Ukrajnában mindennél gyengébb a lakosság elégedettsége.

A fentiek alapján az újonnan választott demokratikus ukrán hatalom nagyfokú elvi támogatottsággal kezdhet munkához, hiszen a lakosság számára fontos, hogy olyanok kormányoznak, akiket ők választottak, az ebből fakadó legitimitás azonban hamarosan törékennyé válhat, ha a polgárok nem tapasztalják a mindennapokban, hogy az új rezsim gyökeresen másként működik, mint valamennyi eddigi elődje.

Forrás: GfK

Ha tetszett a cikk lájkolj minket a Facebookon, ha szívesen nyilvánítod ki véleményed különböző témákban, ITT is nézz körül.

Küldje el ezt a cikket |Nyomtatás |Szóljon hozzá! / 0 komment

Szóljon hozzá!

Bejelentkezés