A lakosság szerint sikertelen a kormány megszorító politikája, sokan mégis támogatják azt

| |
2014. október 27., hétfő 23:14 | Frissítve: 2014. október 27.

A szlovénok nagy többsége sikertelennek tartja kormányuk pénzügyi megszorító intézkedéseit, sokan mégis úgy vélik, hogy szükség van azok folytatására - írta a Delo szlovén napilap internetes oldalán hétfőn.

A napilap közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 88 százaléka egészében sikertelennek tartja a kormánynak a bérek, nyugdíjak és állami kiadások csökkentését célzó intézkedéseit, és mindössze 4 százalékuk gondolja, hogy hatásosak.

A lakosság azonban megosztott, amikor az egyes konkrét intézkedésekről van szó. Így például a baloldali Miro Cerar által vezetett kormány szakszervezetekhez idézett javaslatát, miszerint az állami szektorban az államadóság mérséklése érdekében három százalékkal csökkentsék a béreket, a megkérdezettek 48 százaléka támogatta, és 42 százalék utasította el.

A megkérdezettek - a telefonos felmérésben 500 embert kérdeztek meg - 39 százaléka szerint a megszorításokra elsősorban a bérkiadásokban van szükség, 14 százalék a beruházásokat említette, 9 százalék szerint pedig minden területen csökkenteni kell a kiadásokat.

OSZD MEG MÁSOKKAL IS

Látogass el az atevelemenyed.hu oldalra és válaszolj kérdőívünkre!

A lap úgy véli, hogy a kormány jövőre tartani tudja a költségvetés tervezett hiányát (a GDP 2,8 százalékáig), és tovább kell vinnie az előző jobbközép kormány 2012-ben bevezetett, állami kiadásokra vonatkozó megszorításait.

A költségvetés módosításával 2015-ben 800 millió eurót kívánnak megtakarítani, főleg az állami szektorban és a szociálpolitika terén vezetnének be újabb korlátozásokat - írta a vezető szlovén napilap.

Egy másik napilap, a Dnevnik szerint (amely havonta végez ilyen felmérést) a három hónapja hatalomra került Cerar-kormány támogatottsága jelentősen csökkent. A megkérdezettek mindössze 27,4 százaléka tartja sikeresnek a kormányt, ez jóval kisebb arány annál, mint amilyen a Janez Jansa és Alenka Bratusek által korábban irányított kormányé volt ugyanennyi idővel hivatalba lépésük után.

A lap szerint Cerar kormányának és pártjának csökkenő támogatottsága a kemény megszorító intézkedéseknek tulajdonítható, amelyek komoly ellenállásba ütköztek.

Miro Cerar Pártja (SMC), amely Szlovénia 1991-es függetlenségének kikiáltása óta a legelsöprőbb választási győzelmet aratta, mindössze öt héttel megalakulása után, júliusban nyerte meg a választásokat.

Ha tetszett a cikk lájkolj minket a Facebookon, ha érdekel a munka világa ide is látogass el: a www.facebook.com/i12work.

Küldje el ezt a cikket |Nyomtatás |Szóljon hozzá! / 0 komment

Szóljon hozzá!

Bejelentkezés