Leggyakrabban a nyári földmunkák idején "betegednek meg" az emberek

| |
2014. október 6., hétfő 11:02

Szerbiában a volt Jugoszlávia más országainak átlagánál 35 százalékkal magasabb az olyan betegszabadságok száma, amelyeket valótlan betegségre hivatkozva, csalással kiállított orvosi igazolás alapján töltenek el - mutatta ki egy munkahelyi jelenlétet vizsgáló felmérés, amelyet csütörtökön ismertetett a Vajdasági RTV. Az európai uniós átlaghoz képest pedig még ennél is többel, 59 százalékkal magasabb a szerbiai arány.

Az orvosok által hamisított igazolások magas számát a szakemberek az egészségügyi rendszer korszerűtlenségével, a korrupció magas arányával és azzal magyarázzák, hogy a betegszabadságot jóváhagyó orvosokat senki nem ellenőrzi.

A munkavállalók ezekben az esetekben álmatlanságra, fogfájásra vagy emésztési gondokra panaszkodnak, és átlagosan három napig maradnak távol a munkahelyüktől - mutatott rá a felmérés. A vizsgálatot végzők azt is megállapították, hogy a leggyakrabban a nyári földmunkák idején "betegednek meg" az emberek, vagyis a bejelentett munkahelyről hiányoznak, hogy elvégezhessék a szükséges mezőgazdasági munkálatokat. A felmérést végző ügynökség szerint ilyenkor akár 15 százalékkal is megnőhet egy cégben a hiányzó dolgozók száma.

OSZD MEG MÁSOKKAL IS

Látogass el az atevelemenyed.hu oldalra és válaszolj kérdőívünkre!

A Blic című napilapban korábban megjelent cikk szerint a családi gondok, a munkahelyi stressz vagy egy hétvége meghosszabbítása miatt is gyakran jelentenek beteget.

A Vajdasági RTV beszámolójából az is kiderült, hogy a munkakedv növelése egyelőre nem szerepel a munkaadók prioritásai között, a motiváció helyett inkább akkor lépnek csak fel, ha az el nem végzett munka miatt valamilyen büntetést (fizetéslevonás, figyelmeztetés, elbocsátás) akarnak alkalmazni.

Csehország is hasonló problémával küzdött - emlékeztetett a Vajdasági RTV -, ám egy törvénymódosítás felére csökkentette az eseteket. Ott a munkaadók csak a harmadik naptól fizetnek táppénzt a beteg dolgozóknak.

Ha tetszett a cikk lájkolj minket a Facebookon, ha érdekel a munka világa ide is látogass el: a www.facebook.com/i12work.

Küldje el ezt a cikket |Nyomtatás |Szóljon hozzá! / 0 komment

Szóljon hozzá!

Bejelentkezés