Nő a csehek politikai intézményekbe vetett bizalma

| |
2014. október 6., hétfő 06:44

Emelkedett az év folyamán a cseh lakosság politikai intézményekbe vetett bizalma - derül ki a prágai STEM közvélemény-kutató intézet legújabb, szeptemberi országos felméréséből.

Leginkább a köztársasági elnökbe vetett bizalom emelkedett. Milos Zemanban az év elején a megkérdezettek 51 százaléka bízott; szeptemberben ez az arány már 64 százalék volt. Az államfői hivatal iránt egyébként hagyományosan nagy bizalommal vannak a csehek. Zemanban elsősorban a baloldal, a szociáldemokraták és a kommunisták bíznak, az idén azonban mérsékelten növekedett népszerűsége a jobboldali pártok választói körében is.

Megnőtt a parlament két háza - a képviselőház és a szenátus - iránti bizalom is. Míg februárban a képviselőházban a megkérdezettek 40 százaléka bízott, szeptemberben ez 46 százalék volt.

A Bohuslav Sobotka miniszterelnök vezette balközép kormány iránti bizalom a januári hivatalba lépése óta 47-50 százalék között mozog.

"Az eddigi felmérések eredményei egyaránt azt jelzik, hogy az új parlament és az új kormány tevékenységével eddig aránylag nagy az elégedettség" - olvasható a STEM elemzésében.

A szenátusba vetett bizalom már hagyományosan a legalacsonyabb. A februári-szeptemberi időszakban azonban három százalékkal 40 százalékra emelkedett. Ez a korábbi évekhez viszonyítva aránylag magas támogatás.

OSZD MEG MÁSOKKAL IS

Látogass el az atevelemenyed.hu oldalra és válaszolj kérdőívünkre!

Ha tetszett a cikk lájkolj minket a Facebookon, ha érdekel a munka világa ide is látogass el: a www.facebook.com/i12work.

Küldje el ezt a cikket |Nyomtatás |Szóljon hozzá! / 0 komment

Szóljon hozzá!

Bejelentkezés