Tartunk tőle, de megvédjük magunkat az Ebola-járványtól

| |
2014. október 4., szombat 10:33

Világszerte az emberek bő háromnegyede (77 százaléka) tart attól, hogy lakóhelyét elérheti az Ebola-járvány. Ugyanakkor a többség (57%) biztonságban is érzi magát, hiszen úgy vélik, hogy az illetékes hatóságok megfelelő intézkedéseket tesznek a vírus terjedésével szemben.

A magyarok az átlagosnál kevésbé tartanak az Ebolától, de még így is elég sokan, 63 százaléknyian aggódnak amiatt, hogy felbukkan hazánkban is. A magyar lakosság a nemzetközi átlagnál nagyobb bizalmat érez az egészségügyi szakemberek tevékenysége iránt: kétharmaduk szerint az itteni hatóságok kellő erőfeszítéseket tesznek az Ebola-járvány elhárítása érdekében - ezek a legfontosabb megállapításai annak az augusztus végén készült, 24 országot felölelő felmérésnek, amelyet az Ipsos végzett online módszerrel, 18 ezer ember megkérdezésével.

Az Ebola-vírus terjedésével kapcsolatos félelmek mindegyik földrészen jelen vannak. Leginkább az indiaiak aggódnak amiatt, hogy a járvány eléri országukat (92%-uk), de Argentínában és Franciaországban is nagyon sokan, 90 százaléknyian félnek a fertőzéstől. Az aggodalmak rangsorának élvonalában még a mexikóiakat, dél-koreaiakat és a dél-afrikaiakat találhatjuk - 87-89 százalékos arányokkal. Összességében az európai polgárok tartanak legkevésbé az Ebola-járvány felbukkanásától. A svédek veszélyérzete a legkisebb, 52 százalék fél a vírusfertőzéstől. A sorban a magyarok következnek, 63 százalékkal, majd a britek, a németek 65-65 százalékkal, s világviszonylatban még relatíve mérsékelt félelemérzés tölti el a lengyeleket is (66%).

OSZD MEG MÁSOKKAL IS

Látogass el az atevelemenyed.hu oldalra és válaszolj kérdőívünkre!

Az állami egészségügy hatékony megelőzési intézkedéseiben főképpen a szaúd-arábiai, orosz és a kínai polgárok bíznak (71-73 százalékuk). Az Ebola-járvánnyal szembeni sikeres hatósági erőfeszítésekre a leginkább aggódó indiaiak is számítanak (70%), s rajtuk kívül még a németek és a magyarok bizalmi szintje is magas (68 és 66%). Egészségügyi szervezeteik hatékonyságában legkevésbé a dél-koreaiak, az olaszok valamint a törökök bíznak - 34-34 illetve 42 százalékuk tart attól, hogy országhatáraiknál nem áll meg az Ebola-járvány.

Forrás: Ipsos

Ha tetszett a cikk lájkolj minket a Facebookon, ha érdekel a munka világa ide is látogass el: a www.facebook.com/i12work.

Küldje el ezt a cikket |Nyomtatás |Szóljon hozzá! / 0 komment

Szóljon hozzá!

Bejelentkezés