Ukrán válság - Moszkva szerint Kijevben nem akarják csillapítani a fegyveres konfliktust

| |
2014. június 30., hétfő 11:06

Moszkva szerint az újabb orosz tévés halála ismét azt bizonyítja, hogy Kijevben nem akarják csillapítani a fegyveres konfliktust, Oroszország a tragédia tárgyszerű kivizsgálását és a tettesek szigorú megbüntetését követeli.

i12work.eu új nemzetközi videó CV és állásközvetítő portál - álláskeresőknek és munkaadóknak is ingyenes!

Alekszandr Lukasevics, az orosz külügyminisztérium szóvivője reagált a hétfőre virradóra történt halálesetre. A kelet-ukrajnai Donyeck megyében haslövés érte Anatolij Kljant, a Pervij Kanal orosz állami televízió operatőrét. A férfi életét már nem tudták megmenteni, a mentőkórházban elhunyt.
Az orosz külügyminisztérium képviselője a Rosszija 24 állami hírtelevíziónak kifejtette: "az orosz újságíró halála ismét meggyőzően bizonyította, hogy az ukrán erőszakszervezetek nyilvánvalóan nem akarják a fegyveres konfliktus mérséklését az ország (Ukrajna) keleti részében, és akadályozzák az amúgy is törékeny tűzszünetet".
Moszkvában a tragédia objektív kivizsgálását és a tettesek szigorú megbüntetését követelik.
A 68 éves Anatolij Kljan operatőr más orosz tévésekkel, újságírókkal együtt utazott azon az  autóbuszon, amelyen a rendkívüli sorkatonai szolgálatra behívott ukrán fiatalok anyái akartak eljutni a környék egyik laktanyájába, hogy hazavigyék gyerekeiket. A buszvezetőt a fején érte egy lövés, amely azonban nem okozott súlyos sérülést. A többi utas nem sérült meg.
Időközben az orosz MIR24 televízió sajtószolgálata is arról tájékoztatott, hogy a több orosz tévés forgatócsoportot, így az ő munkatársaikat és a REN tévé Donyeckbe küldött újságíróit szállító gépjárműre is rálőttek az éjszaka az ukrán városnál.
"A fegyveres harcok helyszínén nem volt ellenőrző pont, fegyveresek sem voltak. Amikor megérkeztünk a városba (Donyeckbe), szinte a kerekek elé vetette magát az egyoldalúan kikiáltott köztársaság egyik híve, és azt kérte, hogy állítsuk meg a gépkocsit. Abban a pillanatban felvillant egy jelzőrakéta, a gépkocsit elkezdték lőni, de mi el tudtunk menekülni és elbújtunk" - írta le az esetet Alekszandr Leonyenko, a Független Államok Közössége területén működő orosz nyelvű televízió munkatársa. Elmondása szerint az ukrán katonák gránátvetőket és aknavetőket is bevetettek.
Június közepén a kelet-ukrajnai Luhanszk városánál halt meg a VGTRK orosz állami televízió- és rádiótársaság tudósítója és hangmérnöke.

Küldje el ezt a cikket |Nyomtatás |Szóljon hozzá! / 0 komment

Szóljon hozzá!

Bejelentkezés