EU-tisztújítás - Downing Street: Juncker is keresi a megoldást London aggályaira

| |
2014. június 30., hétfő 07:06

Jean-Claude Juncker is kész megoldásokat keresni a brit kormány által az Európai Unióval kapcsolatban felvetett problémákra - közölte vasárnap este a Downing Street, miután David Cameron kormányfő telefonon beszélt az Európai Bizottság elnöki tisztségére jelölt luxemburgi politikussal.

i12work.eu új nemzetközi videó CV és állásközvetítő portál - álláskeresőknek és munkaadóknak is ingyenes!

Németország hasonló készségére tett utalást Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter a Financial Timesnak nyilatkozva.
A londoni miniszterelnöki hivatal bejelentése szerint Junckert Cameron hívta fel vasárnap, gratulált sikeres kampányához, és ahhoz, hogy elnyerte a jelöltséget az EU-bizottság elnöki tisztségére. Cameron kifejezte jókívánságait is Juncker európai parlamentbeli meghallgatásához.
A Downing Street szóvivőjének ismertetése szerint a brit kormányfő és az Európai Bizottság elnökjelöltje áttekintette, hogy miként tudnának együttműködni az Európai Unió versenyképesebbé és rugalmasabbá tételében.
Jean-Claude Juncker a londoni kormányfői hivatal szerint a telefonbeszélgetés során kijelentette: teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy megoldásokat keressenek az Egyesült Királyság által felvetett "politikai aggodalmakra". Cameron üdvözölte, hogy Juncker kész a Nagy-Britannia számára megfelelő egyezség kimunkálására.
A Konzervatív Párt vezette brit kormány - és számos nyilatkozatában személyesen David Cameron miniszterelnök is - már a májusi európai parlamenti választások után egyértelművé tette, hogy nem támogatja az EP-választáson győztes Európai Néppárt csúcsjelöltjének tekintett - Londonban viszont az EU megreformálására alkalmatlannak és túlzottan föderalistának tartott - Juncker megválasztását az Európai Bizottság élére. Brit sajtóértesülések szerint Cameron nemrég kabinettagjainak körében "teljesen elfogadhatatlannak" nevezte Juncker elnöki jelölését.
A brit kormányfő a múlt hét végén tartott brüsszeli csúcson Juncker jelölése ellen voksolt.
Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter is egyenes utalást tett ugyanakkor arra, hogy Berlin szintén kész figyelembe venni az EU-val kapcsolatos brit aggályokat.
Schäuble a Financial Timesnak adott - a londoni gazdasági napilap online kiadásában vasárnap este részleteiben ismertetett - interjúban kijelentette: Nagy-Britannia alapvető és nélkülözhetetlen alkotóeleme az európai egységnek, a Nagy-Britannia nélküli Európai Unió "abszolút elfogadhatatlan és elképzelhetetlen lenne". Emiatt mindent meg kell tenni azért, hogy a brit érdekeket és Nagy-Britannia álláspontjait megfelelő módon képviseljék az európai politikában.
Schäuble szerint Angela Merkel német kancellár is folyamatosan erre törekszik.
A német pénzügyminiszter szerint "Európa Nagy-Britannia nélkül nem Európa (...) Nagy-Britannia egyike a legfontosabb EU-tagállamoknak, az egyik legnagyobb EU-gazdaság, és messze az egyik legfontosabb pénzügyi központ az egész világon".
Hozzátette: az EU-nak és minden intézményének, tagállamának oda kell figyelnie London mondanivalójára.
Schäuble szerint Németország sok mindenben azonos állásponton van Nagy-Britanniával, például a gazdasági reformok és az uniós alapok hatékony felhasználása ügyében, és abban is, hogy az EU-nak a következő parlamenti ciklusban végre kell hajtania a sürgetően szükséges szerkezeti reformokat a növekedés élénkítése végett.
Arról a londoni kifogásról, hogy az eddigi hagyományokkal ellentétben Junckert nem konszenzussal jelölték, a német pénzügyminiszter kijelentette: "nem katasztrófa, hogy most az egyszer minősített többséggel született döntés".

Küldje el ezt a cikket |Nyomtatás |Szóljon hozzá! / 0 komment

Szóljon hozzá!

Bejelentkezés