Stagnált az ásványvíz-fogyasztás

| |
2011. január 20., csütörtök 15:00

Lényegében nem változott tavaly az ásványvíz-fogyasztás mennyisége az előző évhez képest Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács által csütörtökön közzétett legfrissebb adatok szerint.

A közlemény szerint Magyarországon 2010-ben, az előző évi 110 literhez képest alig változott, kissé csökkent az egy főre jutó ásványvízfogyasztás, s 109 literre esett.

Tavaly a magyar piacon palackos ásványvízből 1 milliárd 87 millió liter, a ballonban értékesítettből pedig 22 millió liter fogyott. Ebből a szénsavas ásványvíz 57 százalékot, az enyhén szénsavas ásványvíz 6 százalékot, míg a szénsavmentes ásványvíz 37 százalékot tett ki.

A Magyarországon elfogyasztott palackozott vizek 93 százalékát az ásványvíz, 5,9 százalékát a forrásvíz, 0,1 százalékát a gyógyvíz, 0,9 százalékát az ízesített ásvány- és forrásvíz alapú ital tette ki.

A szövetség felhívta figyelmet arra is, hogy a magyarországi ásványvizeket nem szabad a napjainkban divatossá vált víztisztító készülékkel kezelni, mert az ásványvizek eredendően tiszták, egészségesek, és az eljárás során éppen a legértékesebb ásványi anyagokat vonják ki belőlük. Ez hiánybetegségekhez, kirívó esetben akár halálhoz vezethet - álla a közleményben.

Küldje el ezt a cikket |Nyomtatás |Szóljon hozzá! / 0 komment

Szóljon hozzá!

Bejelentkezés