Bor Mandiner

Gazda Albert (G-Közép): Rozéhajsza

Vásároltam a közelünkben nyílt borboltocskában egy kékfrankosból szűrt Ráspi-rozét. Sopronit, 2015-öset. És megtört a jég. [...] Bővebben

16.07.20. 11:26

Unger Tamás (Borrajongó): Tegnap ittam – Feind Cabernet Rozé 2015

Friss, alapvetően epres alapokra építkezik, savai bőségesek, de a harmadik pohár után sem tömítenek. Az sem kizárt, hogy megtaláltam az augusztusi grillezések árérzékeny kísérőborát. [...] Bővebben

16.07.19. 07:53

Itt az év eddigi legjobb boros promóciója

Homokozóvödörben, homokozólapáttal érkezett a Mandiner.bor Astorián lévő szerkesztőségébe egy jéggel hűtött Nagygombos-rozé. Az „ezt a bort nyáron idd” üzenetet ennél egyértelműbben nehéz megfogalmazni.

16.07.18. 18:21

Alföldi Merlot (Gault&Millau): Kultrozé - Dúzsi Cabernet Sauvignon Rozé 2015

Egy magyar rozé, ami mentes a sorjás savaktól. Úgy friss és könnyed, hogy nem kiált savlekötőért. Minden korty jól esett. Mert szép. Mert jó tudni, hogy így is lehetne. [...] Bővebben

16.07.18. 14:51

Váli Péter (Borsmenta): Mese a nagymama szőlőjéről

Megkérdezte, mióta borászkodom. Én rávágtam, hogy nyolc éve, mire a srácok közölték, hogy csak öt, mert az első három évjárat ihatatlan volt. Interjú. [...] Bővebben

16.07.18. 10:46

Kiss Eliza (Facebook): Im memoriam állami bormarketing

Jelenleg Magyarországon nem létezik jogszabályon alapuló tisztán bormarketingfeladatot ellátó szervezet, amely képes lenne egységes szakmai keretet, s benne egységes arculatot, értékesítés-támogatást adni a borászainknak.

16.07.15. 22:23

Dorozsmai Endre (itthon.ma): Az Igazi Csíki Sör, és a hamis marketingszöveg

Az Igazi Csíki Sör már rég nem kézműves, megkockáztatom: soha nem is volt az. Vissza kellene fogni egy kicsit az alaptalan marketingszövegből, mert visszaüt. [...] Bővebben

16.07.15. 22:18

Ripka Gergely (Táncoló Medve): Az édes muskotályok klasszikusa: Anett bora 2008

Nagyon sokan rajongtak Demeter Zoltán boráért, terjedt a híre, hogy a valaha készült legszebb muskotály, fergeteges késői szüret, elképesztő beltartalmi értékekkel. [...] Bővebben

16.07.13. 17:42

Negyvenmilliárd forintra pályázhatnak a borászatok

Kiemelten kezelik a szőlőtermelő cégek és borászatok technológiai korszerűsítését, valamint támogatni kívánják az EU-s pénzekből az új technológiai eszközök, berendezések beszerzését. [...] Bővebben

16.07.13. 17:37

Hat oldalon át tokajozik a legfontosabb német bormagazin

Hatoldalas cikkben számol le a Tokajt érintő hamis tévképzetekkel és legendákkal a legfontosabb német nyelvű bormagazin, a Vinum júliusi lapszámában.

16.07.13. 16:14

Jásdi István (Vinoport): Meg kell térülnie a befektetéseknek

Szakvéleményt kértek tőlem egy-két éve arról, menyibe kerül valójában 1 kiló olaszrizling szőlő. A válasszal nem jutottak messzire.Attól függ. [...] Bővebben

16.07.12. 14:08

Két aranyat is elhozott a pezsgővébéről a somlói Kreinbacher

Először díjaztak magyar pezsgőt aranyéremmel az angliai Champagne és Pezsgő Világbajnokságon, a rangos elismerést a Kreinbacher Birtok somlói furmintpezsgői, a Prestige Brut és a Brut Classic 2011 Magnum érdemelték ki...

16.07.11. 19:11

Rieslinggel vigasztalódnak a németek az EB után (videó)

Miután a németek kiestek a foci EB-ről, egy sommelier a német borkirálynővel együtt keresett pár bort, amivel vigasztalódni tudnak. [...] Bővebben

16.07.10. 13:55

Hernyák Tamás (Flyerz): Jót teszek a szőlőnek a bioműveléssel

Itthon olyan átalakuláson ment át a világ, hogy próbálták az egyébként tökéletesen működő, de nagyon kézimunkaigényes műveleteket a mezőgazdaságban leegyszerűsíteni. Interjú. [...] Bővebben

16.07.10. 13:43

Ferenczi Csilla (Vinopor): Magyarország kedvenc borászata?

Szőlészkedésben lehet, hogy gyengék vagyunk, de borászkodásban az élen járunk, mondják Vargáék. [...] Bővebben

16.07.10. 13:28

Ripka Gergely (Táncoló Medve): Sümeg, az elfeledett borvidék

Halász Imre érzékeinek köszönhetően a közös vakkóstolókon mindig tudott ebben a boros miliőben meglepetéseket okozni, akármilyen társaság is ült le az asztal köré, akármilyen borokkal. [...] Bővebben

16.07.07. 10:40

Ha 1000 hektoliternél kevesebb a bora, ön mostantól kistermelő

Nem éri el éves termelése az 1000 hektolitert? A januártól hatályba lépő új jövedéki törvény által bevezetett kisüzemi bortermelői státus mintegy 6000 termelő adminisztratív terheit csökkenti...

16.07.06. 22:46

Ekkora raclette nincs is (videó)

Pedig van. Egy torontói gasztrofesztiválon egyáltalán nem aprózzák el, ha raclette-ről van szó. [...] Bővebben

16.07.06. 22:22

Milotta László (Borrajongó): A tokaji Y-generáció kóstolója

Az új generáció fiatalos energiája, külföldi tapasztalata, szakmai felkészültsége, a borvidék iránti hűsége kulcsfontosságú Tokaj jövője szempontjából. Ha ez csak rajtuk múlna, én nem aggódnék. [...] Bővebben

16.07.05. 11:22

Kodela Mia (Borravaló): #OPENTHENOW

A Moët&Chandon legújabb kampánya erre az életérzésre épít és mi gondolkodás nélkül megvesszük. [...] Bővebben

16.07.04. 21:03

Bock mostantól jobban rámegy a szőlőőrleményre

A Bock Pince egy saját beruházás keretében mostantól nemcsak szőlőőrleményt, hanem retard tabletta formájában szedhető, az immunrendszert is erősítő, lassan felszívódó szőlőmag-készítményt is elő fog állítani. [...

16.07.04. 20:50

Kezdik érteni a furmintot Amerikában

Nagy sikert arattak a Furmint USA által egy san franciscói borversenyre benevezett borok: mindegyik éremmel térhetett haza.

16.07.04. 20:39

Pflanzner Sándor (Szőlőművelés): Nyikorognak a fogaskerekek

Néhol látható pár folt beszáradt perenoszpóra, néhány levélen felismerhető az orbánc, talán öt fürtön láttam lisztharmatot - de összességében egészségesnek mondható a szőlő. És nő, mint a gomba. [...] Bővebben

16.07.04. 19:58

Bacsó András (hvg.hu): Nem kötném béklyóba a tokaji borászokat

Több mint 20 éve ugyanaz a véleményem: az államnak mint piaci szereplőnek szerintem nincs helye sem Tokaj-Hegyalján, sem máshol a borszektorban. Interjú. [...] Bővebben

16.06.30. 21:26

Kovács Antalé 2016 eddigi legmenőbb borajánlása (videó)

Hollósy Zsombor 2015-ös tagyoni juhfarkját ajánlja az ismert borkereskedő-sommelier. Szerinte csak az őshonos szőlőfajtákkal lesz világhírű a magyar bor, ez pedig magyar bor, magyar szőlőből. [...] Bővebben

16.06.30. 18:56

Túl szép adatokat mutat a borpiacról a Trinety bortesztje

Ha hihetünk a Trinety Media boros felmérésének, akkor a magyar ember hetente többször borozik, szinte csak hazai termékeket választ, sokat vásárol borszaküzletben és akár több ezer forintot is kiad egy palack borért.

16.06.30. 18:00

Pető Péter (Facebook): Az ellenség már a polcokon van

Ha valaki a hanyatláselméleteket szeretné igazolni, ballagjon be random élelmiszerboltba, és készítsen fényképeket. A sörforradalmat már felfalták gyermekei. [...] Bővebben

16.06.29. 23:09

Ahol nem gond, ha nyakon öntik egy palack vörösborral (videó)

Ismét borcsatát vívtak az észak-spanyolországi La Rioja borvidék Haro településén, ahogy több mint hetven éve minden június végén. [...] Bővebben

16.06.29. 21:22

Bánfalvi Gábor: A kozmopolita Tokaj zsidó öröksége: utazásom a Zimmermann családdal

A huszadik század diktatúrái mindent megtettek annak érdekében, hogy nyom nélkül eltüntessék nem csak a hegyaljai zsidóság, de egész Tokaj hihetetlenül, összetett, sok etnikumot magába foglaló történelmét.

16.06.29. 15:35

Knap Gábor (Borászportál): Megnéztük, honnan jön a 14 millió palack Varga bor

Ki vagyok én, hogy valakit elítéljek azért, mert édes bort szeret? – kérdez vissza Varga Bálint. Majd így szól: hogy lehet bortermelő az, aki lenézi a fogyasztót? [...] Bővebben

16.06.29. 13:20

Jásdi István (Vinoport): Borászképzés: vakokat a Képzőre

Illatokat, ízeket felismerni képtelen hallgatókat borásznak felvenni, olyan mintha siketeket vennének fel a Zeneművészetire, vagy vakokat a Képzőre. Politikailag korrekt, de amúgy hülyeség. [...] Bővebben

16.06.29. 13:10

Szokolai Ákos (iMád): A precíz

Távolról mennyországnak tűnt Tokaj. Érdekesnek látszott az itteni élet és a fő téma, a bor is. Minden a szabadságról szólt és ez különösen vonzott. [...] Bővebben

16.06.29. 12:58

Dalt faragtak egy villányi boroscímkéből (videó)

Egy villányi Tiffán-címke ihlette meg Szűcs Krisztiánt és Szálinger Balázst a Fishing on Orfű fesztiválon.

16.06.27. 15:10

Costes Étterem (Facebook): Mi így szurkolunk a Magyar Csapatnak!

Szeretnénk meghívni a Magyar Foci Válogatott Csapatot hozzánk a Costes Étterembe egy vacsorára ha hazajönnek, ezzel is bizonyítva, hogy már most mennyire büszkék vagyunk rájuk! [...] Bővebben

16.06.26. 17:28

Gazda Albert (Magyar Nemzet): A kadarka legendája

Volt köztünk akkor egy srác, aki minden pincében aziránt érdeklődött, hogy kadarka vajon van-e. Mert a kadarka az igazi. Az vörös a talpán. Nos, kadarka nem volt. [...] Bővebben

16.06.26. 16:34

Kovács Antal (Pinceáron-hírlevél): Exhumálásra nem járok

Pár hete, egy borklub szünetében szusszantunk egyet a friss levegőn, amikor is a Ferikém, exhumálásra én nem járok! mondat csusszant ki a számon. [...] Bővebben

16.06.23. 09:12

Zsidai Roy (Magyar Nemzet): Értelmezhetetlen kifejezés a hungarikum

Biztos fontos, hogy valakik foglalkozzanak az eredetmegjelöléssel, de én ma a magyar alapanyag-ellátásban ott tartok, hogy ha szeretnék a bisztrótálunkra három jó minőségű...

16.06.20. 12:30

Gazda Albert (Magyar Nemzet): Magyarrizling

Amiből sok van, azt nem igazán menő szeretni. A keresgélő típusú ember úgy van összerakva, hogy sosem a tömegre, inkább a kevesebbek által körberajongható finomságokra kíváncsi. [...] Bővebben

16.06.20. 10:36

Tizenöt helyen koccintották körbe a Balatont (videó)

Szombaton annak jelül, hogy a tó már 23 fokos és fürdésre kiválóan alkalmas, délután minden strandon tóbafutással és koccintással nyitották meg a strandszezont. [...] Bővebben

16.06.20. 10:26

Hungarikum lett a Törley-pezsgő

Bekerült a hungarikumok sorába a Törley-pezsgő, így most már hivatalosan is kiemelkedő nemzeti értéket képviselnek a pincészet habzó italai.

16.06.20. 10:11

Business Excellence: a pannonhalmi Viator a legjobb vidéki étterem

A legjobb budapesti és vidéki szállodát, éttermet, a legjobb légitársaságot, autókölcsönzőt, rendezvényhelyszínt választották meg a Business Traveller Hungary magazin szavazásán.

16.06.16. 13:00

Menekült séfek fesztiválját rendezi meg tíz párizsi étterem

A héten első alkalommal rendezik meg a Refugee Food Festival elnevezésű rendezvényt Párizsban.

16.06.15. 17:33

Zsirai-Vida párosinterjú: így kerültek az irodából a szőlőbe

Nemrég együtt tartott borvacsorát Zsirai Kata és ifj. Vida Péter. A két családi birtokot képviselő borásszal a borvacsora előtt beszélgettünk Tokajról és Szekszárdról, a borvidéki palackról, a pályaelhagyásról...

16.06.15. 10:48

Szepsy István (Borászportál): Ezért készítünk szamorodnit

Áttértünk a cuvée elnevezésről a szamorodnira, hogy visszahozzuk az eredeti nevet, persze aggályoskodtak, hogy nem fogják tudni kimondani külföldön. Dehogy nem fogják! Most már kimondják. [...] Bővebben

16.06.15. 10:25

Nem, ez tényleg nem a BalatonBor reklámklipje (videó)

Pedig akár az is lehetne. De valószínűleg azért nem az, mert nem kicsit szexista. Cserébe hatásosnak tűnik, megfelelő célközönségre targetálva a meszidzset. [...] Bővebben

16.06.10. 22:26

Egymillió forintos ösztöndíj fiatal magyar borászoknak

Az ösztöndíjat elnyerő fiatal 1 millió forintot kap külföldi gyakorlathoz és szüreti tapasztalatot szerezhet valamely Borászok Borászánál vagy a díj jelöltjeinél. Itt a teljes pályázati kiírás. [...] Bővebben

16.06.09. 12:48

Fehérboraikban, és nem csak a rieslingben látnak jövőt a német borászok

Továbbra is a rajnai rizling dominálja a német szőlőterületeket, de egyre többet telepítenek szürkebarátot, pinot blanc-t és sauvingon blanc-t is.

16.06.07. 14:23

Gali Ferenc (Transylwine): A tavasz küldötte: Királyleányka

A külföldiek általában megdöbbennek, hogy ilyen aromaszerkezetű bor is létezik. A korábbi kóstolási élményeik fényében igazából nem tudják hová tenni. Interjú. [...] Bővebben

16.06.07. 13:58

akov (Borrajongó): Az illatos ipari techno-borok keresztje

A Mátrát sokáig elszalasztott lehetőségnek láttuk. Országosan kiemelkedő termőhely, kiváló klíma, jó fekvések és hagyjuk meg, turisztikailag is tud egynél többet villantani. [...] Bővebben

16.06.02. 22:37

Veres István (Új Szó): Totális tévutak

Szlovákia polgárainak gasztronómiai teljesítményeiről újra és újra bebizonyosodik, hogy kimeríthetetlen kútfői a vidám történeteknek. [...] Bővebben

16.06.01. 19:15

Öt tokaji hárslevelű, amit szívesen innánk a nyáron

A nyár előtti utolsó igazán nagy kóstolót tartották meg a Vajdahunyadvár kerengőjében, ahol a Hárslevelűk Éjszakáját rendezték meg harmadik alkalommal.

16.05.31. 22:40

Gazda Albert (Magyar Nemzet): A borászok borásza

Mégiscsak az asztalra egyet-mást letett termelők választják ki maguk közül a legérdemesebbet, és az eddigi borászok borászának egyikére sem legyinthettek a szubkultúra kényes szereplői sem. [...] Bővebben

16.05.31. 11:55

Elhunyt Bozóky István móri borász

Hetvenéves korában elhunyt Bozóky István, az egyik legismertebb móri borász, aki a Móri Állami Gazdaságban eltöltött évei után 1992 óta családi pincészete élén készített számos díjnyertes ezerjót. [...] Bővebben

16.05.31. 11:42

Ungváry Krisztián (Vayi borászat): Nagyon kellene egy eső

A hétvégén kemény munkát végeztem a szőlőben: kerítésjavítás és a pótlások egyenként történő beöntözése. Aki volt már a Vayiban az tudja, hogy mennyire meredek. [...] Bővebben

16.05.31. 11:29

Kiss Eliza (Agrárszektor): Jók a magyar borok, de ezt nagyon sokan nem tudják

A vörösbor-boom után az jósolható, hogy az értékesebb, kicsit szofisztikáltabb és gasztronómiai szempontból is változatosabb fehér borok és rozék felé fordulnak a társadalmi igények. Interjú. [...] Bővebben

16.05.30. 19:37

Foci-EB? Ugyan. A Mandiner élőben a borászfoci-EB-ről

Németországban rendezik idén a borászok foci Európa-bajnokságát. A Mandiner.bor a mainzi Coface-arénából élőben követi, milyen az, amikor bor és foci találkozik.

16.05.28. 14:12

Kacsakatonák hajtják a csigákat a szőlőben (videó)

Több mint ezer indiai futókacsa indul minden reggel csigavadász körútra a dél-afrikai Stellenboschban a Vergenoegd borászatban. Kacsamesék különkiadás. [...] Bővebben

16.05.27. 12:27

Tokaji borászatot vehetett Mészáros Lőrinc

Mészáros Lőrincé lehet a tokaji Dereszla Pincészet a hvg.hu értesülései szerint. Az üzletet azonban Kalocsai László birtokigazgató-résztulajdonos és a cég másik tulajdonosa még nem erősítette meg. [...] Bővebben

16.05.26. 23:33

Hárslevelűk Éjszakája

A teljes február a furmintról szól, ezért legyen legalább egy éjszaka, ami a hárslevelűé – gondolhatta Kézdy Dániel és csapata, amikor 2014-ben létrehozta a Hárslevelűk Éjszakája elnevezésű rendezvényt.

16.05.26. 17:00

Böcskei Balázs - Mikecz Dániel (Dinamó Műhely): Laci bácsi...

Laci bácsikon és egészen fura gasztrokultúrájukon rötyögni semmivel sem jobb, mint prolizni. Lévén ugyanaz. [...] Bővebben

16.05.25. 13:46

Kormány: Fontos, hogy Tokaj ne mozaikosan fejlődjön (videó)

Nem jó, ha a tokaji borvidéken vannak települések, ahol gyakorlatilag minden van, míg máshol nincs semmi. A kormány szerint meg kell szüntetni ezt a fajta mozaikos fejlődést Hegyalján. [...] Bővebben

16.05.25. 11:00

Rossz passzban a Freixenet

Bár a Henkell&Co még nem vette meg a Freixenet-t, a jelek afelé mutatnak, hogy ez hamarosan megtörténik. A katalán pezsgőóriás kifejezetten rossz passzban van, és nem csak anyagilag.

16.05.25. 00:06

Alkonyi László (Borrajongó): Én így szüretelek

Évjárattól függően, ez 3-8-szori szüretet jelent egyetlen ültetvényen. Ezért volt nekünk tavaly három hektárról 23 szüreti napunk. [...] Bővebben

16.05.25. 10:10

A muskotályos pezsgőket szeretik a kínaiak

A BB mustból erjesztett Spumantéja nemcsak aranyérmet, hanem a Citadelles du Vin különdíját is kiérdemelte, derült ki nemrég Hongkongban.

16.05.24. 22:35

Herczeg Márk (444): Laci bácsi a hős, aki egymaga...

Kedves Széll Tamás, lefőtt a kávé! Lehet visszamenni a konyhába, a főzést meg meghagyni a profiknak! [...] Bővebben

16.05.24. 22:06

Zwack: picit kisebb bevétel, picit kevesebb eladás tavalyhoz képest

A Zwack Unicum Nyrt-nek mind a bruttó árbevétele, mind az adózott eredménye 1,2 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest. A minőségi és prémium szegmensekben növekedni tudtak és palackozójukat is korszerűsítették tavaly.

16.05.24. 20:56

Kovács Antal (Pinceáron-hírlevél): De nem az a lényeg, hogy finom legyen?

Általában igen. De Bor összefüggésében azért ennél jóval árnyaltabb a történet. Hogy mást ne mondjak: a kézműves bor kultúránk része, nem pedig egy élelmiszeripari tömegtermék. [...] Bővebben

16.05.24. 12:14

Nyárra kész a borstratégia

Több dolgot is bejelentettek hétfőn a magyar borvilágot illetően a Magyar Bormustra megnyitóján.

16.05.23. 22:26

Gazda Albert (Magyar Nemzet): A könnyű vörös

A magyar bor jó dolog, fontos dolog, és nemcsak alkohol, hanem izgalmas kulturális jelenség is, ráadásul egyre több embert érdekel. [...] Bővebben

16.05.23. 18:46

Kiss Eliza (Ihatóbb Magyarországért): Újra ringben

Nem tudom, hogy jó-e ma Magyarországon borásznak lenni, mert amit látok, hogy évről-évre szinte ciklikusan ugyanazok a problémák kerülnek elő, s ezekre nem érkezik megfelelő válasz. Interjú. [...] Bővebben

16.05.20. 12:13

ZIPP.hu a Facebookon is

Gasztro hirfolyam

Világevő, 16.07.20. 21:12

Jön egy székely és egy magyar külföldről Budapestre...

A vicc folytatása szerencsére az, hogy itt meg is állapodnak, és aztán nagyon egyéni, különleges és főleg laza és mégis magas színvonalú ételeket főznek a megújult Babelben.[...] Bővebben!

Világevő, 16.07.19. 19:33

Szombaton lesz a talán legjobb balatoni program!

Tavaly ott voltam az első Bohém Légyotton, és nem túlzás azt állítani, hogy egy hihetetlenül hangulatos programról van szó, finom borokkal, jó hangulattal, nagyon normális emberekkel egy fantasztikus helyen...

Limara péksége, 16.07.17. 17:43

Amerikai almáspite

A kedvenc pitém. Vaníilia fagyival verhetetlen.A piacon gyönyörű, zöld színű nyári almákat kaptam, talán fontosalmának nevezik, de ebben nem vagyok biztos. Savanykás, az tuti.

Chili és Vanília, 16.07.15. 20:15

Egyben sült csirke nyári céklákkal

Vasárnap délelőtt, lassan ébredezik a város, a Tűzoltó utcai kézműves söröző udvarán azonban már korán reggel nagy az izgalom.

A bűvös szakács, 16.07.05. 09:41

Iskolatáska teszt

Nyakunkon az iskolakezdés. Ilyenkor minden szülőnél felmerül a kérdés, milyen szempontok alapján válasszon iskolaszereket a gyermeknek.

Chili és Vanília, 16.07.04. 09:21

Sütés nélküli sajttorta csatos üvegben

A Nők Lapja mostani számában amerikai ihletésű recepteket találtok tőlem: hamburger tépett sertéshússal, nyári lazacleves csöves kukoricával, ragacsos, csípős csirkeszárny, többek között.

Limara péksége, 16.06.29. 14:19

Ropogós sajtgolyók

Számtalanszor hallom az ismerősöktől, hogy imádom a rántott sajtot, de nem készítek, mert annyira macerás.

ZIPP legfrissebb cikkek