„Megkezdte a szüretet a fagy”

| |
2016. április 27., szerda 10:54

Megkezdte a szüretet a fagy - így kommentálta Nagy László, a Balaton környéki Villa Tolnay főborásza a fagykárt és ezzel a fotóval illusztrálta, hogy mit okozott a hajnali mínusz 1-2 fok az ültetvényekben.

Még több boros hírt találsz itt!

Aranyos kóstoló, szekszárdi díjnyertes borok.

A májusi eleji fagyosszentek Pongrác, Szervác és Bonifác, valamit a kevésbé ismert negyedik Orbán, akinek május 25-én van az ünnepe, szoktak pusztítani a szőlőkben, de most még április végét írjuk. Az apró hajtások mínusz 1-2 fok környékén már elfagynak, ugyan jön helyettük majd másik, de a szőlő alig vagy semmit nem fog teremni. Külföldi borászatok a tavaszi fagyok ellen fáklyákkal védekeznek a szőlőkben, az égő fáklyák adnak annyi meleget, hogy a szőlő el ne fagyjon.

- Megkezdte a szüretet a fagy - így kommentálta Nagy László, a Balaton környéki Villa Tolnay főborásza a kedd hajnali fagykárt, és ezzel a fotóval illusztrálta, hogy mit okozott a hajnali mínusz 1-2 fok az ültetvényekben.

Fotó: Nagy László

- Ma már mindenkinél láthatóak a károk – folytatta ma egy újabb fotóval illusztrálva a helyzetet.

Fotó: Nagy László

- Emèsztgetem, emèsztgetem magamban a ma reggelt... minding azt mondtam senki sem tartott stukkert a homlokomhoz, hogy szôlèsz legyek, meg azt is szoktam mondani (magamban magamnak), hogy a termèszet egyszer elvesz, egyszer ad, de se èn, se apàm, se nagyapàm ilyet mèg nem làtott... 100.000 tôbôl ma uszkve 25.000 azt mondta: idènre ennyi.... azt hiszem bontok egy üveg bort! – Ezt a Kislaki Légli Géza borász osztotta meg a közösségi oldalán.

Fotó: Ruppert Márton

- Nagy a baj – illusztrálta egy fotóval a helyzetet Ruppert Márton, a Gilvesy Pincészet borásza, majd a közösségi oldalán hozzátette, hogy nem csak ennek a pincészetnek a szőlőjében van jelentős kár. - Közben kiderült, hogy otthon is nagy a baj, végeztünk az idei szürettel a legnagyobb területünkön!

Gere Zsolt villányi borász a Zuhánya dűlőből jelentkezett be egy hasonló fotóval, ahol hajnalban -2,35 Celsius fokot mutatott a hőmérő. Laposa Zsófia badacsonyi borász annyit tett hozzá a közösségi portálon megjelent Gere fényképhez, hogy náluk is volt fagykár.

- 1,5 hektár 2. éves Cserszegi ment a lecsóba nekünk – adott helyzetjelentést a fagykárról Gere Zsolt fotója alatt Sebestyén Csaba szekszárdi borász.

És ezt a helyzetjelentést csak az említett borászok Facebook bejegyzései alapján állítottuk össze. Kíváncsian várjuk, hogy a kormány mezőgazdasági minisztere segít-e kompenzálni a borászatoknak a nem várt károkat.

 

Küldje el ezt a cikket |Nyomtatás |Szóljon hozzá! / 0 komment

Szóljon hozzá!

Bejelentkezés