Kristinus Vinocino: a film forog, a szereplők újak

| |
2016. április 4., hétfő 18:55

Van egy nagyon komoly borászat, Kristinus a neve. Kéthelyen található. Te tudod, hol van Kéthely? Na, ugye, hogy nem tudod. Apám sem tudta, pedig földrajz tanár volt. Egy kis település a Balaton déli partján, ha nagyjából be akarod lőni, akkor Keszthely alatt van a térképen, valahol a tó alsó csücskénél.

Borvidéki Félmaraton After Party

Fotó: Kristinus Borbirtok

Külföldi befektetők hozták létre. Befektetőké ma is. Nekem úgy tűnik, itthon vannak. Lehetne tanulni tőlük. Ha úgy egészében nézem, akkor sok ilyen kellene. Aki betér, nem fogja megkérdezni, ki tulajdonolja ezt a színjátszó kockaépületet, előtte pedig az alacsony kordonon futó szőlőlugast, háta mögött az összefüggő 55 hektárt.

A borászatban megnyitottak egy Vinocinot, vagyis mozit. Állítólag ez az egyetlen mozi Európában, talán a világban, ami egy borászatban üzemel. Pesszimista énem azt mondaná: minek? Egy kis falu, község, valahol a Balaton déli partjától nem messzire. Optimista énem, azonban azt mondja, sok ilyet szeretnék még. Ülünk a borászat mozijában. Egy kis ízelítő A séf című filmből. Nem láttam korábban. Azóta megnéztem. Máris átérzem a Kristinus Gasztro Műhely háttérben dolgozó csapat munkáját, akik egy nagyszerű ételsort tettek az asztalra.

De kezdjük az elején. A Kristinus Vinocino egyedülálló moziélményt kínál a hazai és nemzetközi filmbarátoknak, borkedvelőknek. Pattogatott kukorica és cola helyett grissini és díjnyertes borok várják a Dél-Balaton felfedezőit. A birtokon nemrég tíz szobás Vinotel is nyílt. Nem beszélve arról, hogy két színpad is található a borászat területén, ahol hamarosan kezdődik a nyári koncert sorozat.

Fotó: Kristinus Borbirtok

A település maga pont olyan, mint a többi balatoni háttérfalu. Csak Kéthelynek van egy gyögyszeme, egy borászat, benne egy mozi. Mozit pedig legközelebb Siófokon vagy Hévízen találni. És ott nincsenek izgalmas díjnyertes borok, amiket film közben lehet kortyolgatni. A vetítések 18 órakor kezdődnek. Az élmény 1400 forint grissinvel és egy pohár borral együtt (690 forint a jegy és 690 a kísérő). Akinek pedig az este a mozi után kezdődik, az nyugodt szívvel kibonthat egy üveg bort, és felfedezheti a borbirtok titkait.

Ráadásul finom ételekkel is várják a betérőket. A 2015-ös Birtok rozéjuk egy igazi klasszikus. Lekváros, dzsemmes, szamócás, nem az a vékonyfajta, tutti-fruttis. Kisebb rész Kékfrankosból, nagyobb hányadában Pino-ból készítették. Három gramm cukor színesíti. Teszi azok számára élvezetessé, akik nem szeretik a csontszáraz borokat. Mi mellé egy lazac-tatárt ettünk füstölt vajhallal. Isteni mini adag.

Fotó: Ruck Levente

Aztán hoztak egy elképesztően jó Sauvignon Blanc-t. Hordós 2015-ből. 500 literes hordókban készült, a seprőt kevergetve. Franciáktól tanult módszer. Méhviaszos, mézes, brutálisan szép bor lesz belőle. Az SB-nek pont ennyi hordó áll jól, de vakon nem mondtam volna meg, hogy milyen fajta. Meg egy kis parajból készített, Nagy Tamás által érlelt sajttal fűszerezett krémleves is érkezett. Pazar volt, ezt itthon is kipróbálom majd.

Fotó: Kristinus Borbirtok

Aztán jött egy igazi nagy bor, egy 2011-es Cabernet Franc. Vinagora aranyérmes, 18 hónapig új, kis barrique hordóban érlelt vörös. Magas, 15-ös alkohol, áfonyás, feketeszedres, néhol felvillant benne a cseresznye, a túlérett cseresznye. Kiválóan kísérte a pirított csicsókával körített, bőrével együtt sült kacsamellet. Ez a főfogás már laktatott, de még mindig amolyan fúziós, trendi konyhát képzeljünk el.

Fotó: Ruck Levente

A lime-os, mandulás, piskótás desszerthez jól passzolt egy tartálymintás Chardonnay. 11 gramm/liter maradékcukorral. A félszáraz nem az én műfajom, soha nem fogom díjazni, de kétségkívül női szívrabló bor lesz ez a 2015-ös, amit Nádas Szilárd etyeki borász készített. És ha már megemlítettük őt, ő is új szerzemény a birtokon. Ő rakta össze a 2015-ös borokat. Szerény, szerényebb, mint lennie kellene. Látszik, hagyni fogják, hogy nagy borokat készítsen, és fog is. Kanadában, igen Kanadában, Ausztráliában, Bordeaux-ban, és etyeki kis birtokán tanulta a szakmát.

Olyan nehéz ma kimondani, ha valami rendben van. Könnyebb kritikát osztani. Ezért most azt mondom, ez a hely úgy jó, ahogy van. A hónap eleje óta működő mozi 30 személyes. Úgy 10-en mindig voltak a vetítéseken. Legyen teltház egy év múlva, és majd ott is végig nézném újra A séf című filmet egy üveg SB mellett. Addigra ez a 2015-ös bor is összeáll majd.

 

Küldje el ezt a cikket |Nyomtatás |Szóljon hozzá! / 0 komment

Szóljon hozzá!

Bejelentkezés