Legyen vörös a Balaton

| |
2015. december 9., szerda 14:42

A Balaton-felvidéki vörösbor jól iható, nem szárító sivatag. Nem villányi és nem szekszárdi, de még csak nem is dél-balatoni vörös. Egyéniségét a bazalt, a permi homokkő és még sorolhatnánk, hogy milyen kőzet adja. A lényeg, hogy egy hatalmas nagy mátrixban készülnek a változatos, agyba égő vörösök. No, ezt mutatták meg nekünk a Jásdi Borteraszon a térség borászai. A lényeg, hogy sokkal kalandosabb Balaton-felvidéken vörösöket kóstolni, mint mondjuk Villányban. És ezzel nem szeretnénk őket leszólni.

Előszilveszter a Bodri birtokon.

Nagyon messziről fogunk indulni, hogy messzire jussunk. Mindenkinek megvan az a szám a Quimbytől, hogy Legyen vörös? Felrémlik egy régi koncert Badacsonyban. Akkor fehéret kóstoltunk, a színpad mögött a Balcsi. Kezünkben talán egy pohár rizling, ki emlékszik már. A koncert isteni volt. De már akkor is tudtuk, nem csak fehérről szól a Balaton. 2015. Tél. Araszolok egy rendőrautó után az északi parton. El fogok késni, ha minden táblára írt rendszabályt betartunk kedves rendőr bácsi, nem beszélve arról, hogy köpnöm kell majd a borokat. Vezetek. Bor kontra jogsi. Abszurd magyar. De akkor is belevágunk, mert megismerni a Balaton „északi” partján született vörösöket felér egy kalanddal. Quimbyt dúdolok: „Nekem legyen vörös”. A Jásdi Borteraszon várnak, hogy bebizonyítsák: a Balaton-felvidék nem csak a fehérborokról szól. Én ezt régen tudom, de a magyarok 99 százaléka nem. A kísérletben, hogy mások is ráébredjenek, milyen a Balaton-felvidéki vörös, 12 környékbeli borász vesz részt. Késve futok be. A borászok pár újságírót győzködnek arról, hogy itt is nagy vörösök születnek. Jásdi István borász - nekem örök Balaton-felvidéki kultúra-teremtő - elsüti a poént, amivel talán közelebb kerülnek az üzenetet közvetítők is a lényeghez.

- Idősebb Figula Mihály balatoni borász az egyik vörösborával úgy tíz éve nyert a Pannon Bormustrán. Misi barátunk a vörösborának elismerése után a láthatóan megzavarodott villányi kollégákat azzal vigasztalta, hogy „Boxikám (Bock József, villányi borász) tartok én nektek egy vörösbort csinyáló tanfolyamot”.

Isten nyugosztalja, mára a fia készít tökéletes vörösöket a Balaton mellett. És nem csak ő. A hazai borisszák zöme még mindig úgy véli, hogy a Balaton partja valójában csakis fehérborok készítésére alkalmas. De nem, és ezt most bemutatta pár borász.

- Hat éve rendeztük meg a Jásdi Pincénél az „Olaszrizling szerintünk” eseményt, amit eleinte ugyanolyan megrökönyödéssel néztek szakmabéliek, szakírók és laikusok, mint az idén a Mikulás előtti napon megtartott „Vörös Balatont” – meséli Jásdi István.

És tényleg, minden kezdet nehéz. Átütni a sztereotip falakat. Elmondani milyen mélysége és szépsége van a Pálffy Pincészet cabernet sauvignon-syrah küvéjének, vagy Beöthy pino-jának, amit természetesen készít a Csobáncon. Most nem fogok boros leírásokba kezdeni, mert vezettem és kóstolva-köptem, a borhoz meg hangulat kell. A leírásokhoz még inkább.

- Mit akartok ti ettől a fajtától, ami egyébre sem való, mint fröccsbornak? – kérdezték Jásditól, amikor az olaszrizlinget vezette be a köztudatba. - Ne hülyéskedjetek! Vörös borok a Balaton északi partján? – ezt kérdezték magukban a kételkedők, amikor Jásdi vörösbe öltöztette a Balatont.

És Jásdi amolyan dafke ember.

- Úgy gondoltuk, eljött az ideje, hogy bebizonyítsuk nekik és a kereskedőknek is, hogy a legszebb, legösszetettebb vörösök is mifelénk teremnek – mondja Jásdi. A Vörös Balaton rendezvényünkre 12 Balaton-felvidéki termelő hozta el 2-2 kedvenc vörösét és vacsorázott együtt a Jásdi Borteraszon. Köztük egészen kis területeken gazdálkodók, kevés tapasztalattal rendelkezők és több tíz hektáron kizárólag vörös borokat termelők. Olyanok, akiknek vörös borairól csak kevés beavatott tud, és olyanok is, akiknek vörös-különlegességei sok ezer forintért kerülnek a fogyasztókhoz a legdrágább éttermekben Budapesttől Párizsig. Az itteni szokások szerint mindenki maga mutatta be borait és beszélt tapasztalatairól, gondjairól, céljairól. A borok ugyanolyan változatosak voltak, mint a Balaton felvidék geológiája. Bazalt, permi homokkő, ősi gejzírek alkotta talajok, Pannon tengeri üledékek és Triász kori mészkő. A kisérletezés időszakának fajtabeli változatosságával: kékfrankos és kadarka, cabernet franc és sauvignon, merlot és syrah, sangiovese és pinot noir. A termőhelyi és fajtabeli változatosságon túl azonban felfedezhető volt valami, amit a termelők értéknek gondoltak: minden bor hordozta a termőhely különlegességét, és valamennyi szép savakkal és nagyszerű gyümölcsösséggel bírt. Mindegyikből hiányoztak a száj-összehúzó tanninok és a letaglózó alkoholosság.

Így van, amit én úgy fogalmaztam meg, hogy a bor-sivatag szárassága.

- Még nincs elég tapasztalatunk, hogy megmondjunk, melyik vörös fajta a legjobb, és melyik mutatná meg hosszú távon azt, amit a Balaton tud – fogalmazta meg kételyeit Török Csaba, a Szent György-hegyi 2HA Szőlőbirtok tulajdonosa, aki meghonosította a sangiovese-t hazánkban. A fehérborosnak kikiáltott Szent György-hegyen toszkán fajtából vörös bort készít, felborítva ezzel minden tabut.

Egy szubmediterrán Balaton ködös délutánja ismét összehozta a borszeretőket. Almádiban még sütött a nap, kellett a napszemcsi. Csopakon lehúzták a köd-függönyt. Ugye milyen változatos ez a táj. És mindez 10 perc alatt. No, ilyen változatosak a balatoni vörösök is.

A pincészetek:

Figula - Balatonfüred

Guden Birtok - Csopak

Homola Pincészet – Paloznak

Jásdi Pince – Csopak

Káli Kövek – Köveskál

Liszkay Pincészet – Monoszló

Pálffy Pincészet – Köveskál

Petrányi Pincészet – Csopak

Szent Donát Birtok – Csopak

2 HA – Szentgyörgyhegy

Villa Tolnay – Badacsony

Von Beöthy (Csobánc Cooperation) – Badacsony

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is bor-agora Facebook közösségéhez. Kattints a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fülre, mert csak így jutnak el hozzád a legjobb boros hírek.

 

Küldje el ezt a cikket |Nyomtatás |Szóljon hozzá! / 0 komment

Szóljon hozzá!

Bejelentkezés