Meleg szelek, kerek levek

| |
2015. május 11., hétfő 22:51

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem a borhoz vagy egy jó jazz kell, vagy a nő. Mindkettő ölelés, lágyság, kerekség. Nélkülük üres az élet. Ebben a hónapban két bort hoztam a Balatonról, egy fehéret és egy vöröset. Egerből egy hölgyek szívrablóját. A Somlóról pedig egy hárslevelűt. Ez utóbbi végleg beleitta magát az agyamba. Olyan, mint amikor sétálsz a pesti utcán, meglátsz egy nőt, nem mered megszólítani, és aztán nem tudod hónapokig kiverni a fejedből.

Bodrikutya fesztivál, jó borok, laza hangulat.

A cikk először a Taxi magazinban print változatában jelent meg.

Kezdjük az e havi bortúránkat Badacsonyban. A pár éve alakult Badacsonyi Kör borászai egyre több programmal várják a térségbe látogatókat. És nem csak nyáron. Sőt, mostanság a szabályok közé terelt életünkben bringázás után is lehet egy-egy pohárral inni, így a térségben tekerve felkapaszkodhatunk a Badacsonyra, de akár a fővárosban is belekóstolhatunk ebbe a klasszikus Szeremley rizlingbe. Talán ez a bor volt a rendszerváltás után az első igaz badacsonyi bor, amelyik meghatározóan beépült az emberek tudatába. Mostanság rajnaiból és olaszrizlingből készítik, és egy kis ászkolással teszik igazán kerekké. Illatában szőlővirág, ibolya, citrusok, egy kis grapefruit. Légiesen könnyed, de ugyanakkor benne van a bazalt filozófia. Ha kóstolod, eszedbe jutnak a badacsonyi bazaltorgonák, vagy egy kellemes nyári grillparti, ahol ez volt a beköszönő bor.

Demeter Csaba 2007-es chardonnay borát csak most kezdték a piacra dobni. Ez az egri azoknak való, akik nem rettennek el attól, hogy a hordóból származó pörkölési jegyek erőteljesen jelentkeznek. Aranysárga színe lenyűgöz. Krémes, vaníliás, selymes. A 6,5 gramm maradékcukor miatt a női szívekre pályázik. Brutális testét a hosszú érlelelés során szerezte, hiszen négy évig érlelték 500 literes tölgyfahordóban, aztán még 3 évig palackban. 13,5%-os alkoholja kicsit bódít, és olyan hosszú a lecsengése, hogy közben végighallgattam Jean-Luc Ponty, a legismertebb francia dzsessz-zenészek egyikének montreali fellépését, és még mindig ott volt a számban az elején említett krémesség. Halakhoz és szárnyasokhoz ajánlják, de akár desszertbornak is tökéletes.

És ha már jazz. Nálam a bor és a jazz kéz a kézben jár. Mindkettőre időt kell fordítani, hogy megértsd az üzenetét. Mindkettő a legmélyebb érzéseket bányássza ki a lelkünkből. Abból a törékeny lélekből, amit megpróbálunk mindig eltitkolni a világ elől, hogy magabiztosnak tűnjünk. De a bor, mindig kicsikarja belőled is az őszinteséget. És az a somlói Apátsági Pince által palackozott bor ezt tette velem. A 2013-as hárslevelű lassan nyílik meg előttem. Ő az a hölgy, aki elvárja az udvarlást, hogy aztán beleszeress egy életre. Már csak az a baj, hogy a nagy tölgyfahordóban egy évig érlelt hársból 1370 palackot töltött meg a kicsi pince megálmodója, Balogh Zoltán. Ez a bor, már az aranysárga színével is elkápráztat. A maradékcukor, ami a maga természetes módján benne maradt, megédesíti a pillanatot. Nagyon komplex, a hárs- és aszaltgyümölcsös illatot egy sós íz kíséri, ettől utánozhatatlanul somlói. A budapesti Smúzban, a Kossuth téren te is kipróbálhatod.

A dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Sirocco névre keresztelt 2009-es bora a bordeaux-i Les Citadelles du Vin borversenyről aranyéremmel tért haza, de nem csak ezért szeretjük. A dél-balatoni vörösborok egyre inkább megmutatják, hogy az egykoron fehérborosnak kikiáltott vidéken, legalább olyan fantasztikus vörösborok születhetnek, mint Villányban vagy Szekszárdon. Már csak azért is, mert ez a vidék is elsősorban vörösboros volt azt megelőzően, hogy az elmúlt rendszerben fehérborossá nyilvánították. Azok is szépen megélnek itt, de egy cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot és pinot noir házasításából született vörösbor is, mint amilyen ez a délkeleti szélről elnevezett bor. Ízében ribizke és cseresznye – és a kedvencem, a csipkebogyós jegy. Erdei bogyósgyümölcsök sokasága, amit a savak pont annyira támasztanak alá, hogy ne legyenek bántóak, a végén pedig egy kis csokis jelleg, és a hordó sem tolakodik, csak alátámaszt. Meleg szél ez, ha lágyan fúj, ilyet töltök a poharamba.

 

Küldje el ezt a cikket |Nyomtatás |Szóljon hozzá! / 0 komment

Szóljon hozzá!

Bejelentkezés