Az Alfa Romeo, a BMW és a Gozsdu udvar

| |
2015. január 28., szerda 20:00 | Frissítve: 2015. február 25.

Nem tévedés egy újévi borajánló következik. Tartozom egy vallomással. Én nyári gyerek vagyok, nem szeretem a telet, de télen is szeretem a Balatont, ezért az első borunkért az északi partra utaztam, mert a Balatont nézve ilyenkor is mindig eltölt valami melegség, és ilyenkor Eszterre gondolok. Útközben beugrottunk Etyekre, mert kicsi hazánkban talán itt készülnek a legszebb sauvignonn blanc-ok. Kóstoltunk egy brutálisan jó szekszárdi vöröset és egy fiatal, friss, de nagyon jól iható egri küvét, amit a Gozsdu udvarban, a Divino Borbárban is kimérnek. És nem hagytuk ki természetesen Tokajt sem, ezúttal egy nagyszerű furmint került a poharunkba.

101))?>

A cikk a Taxi magazinban jelent meg, az ingyenes életmód magazint keressétek a budapesti taxikban!

A Sabar Borház ültetvényei nem messze találhatók a híres káptalantóti Lilomkert biopiactól, amit ha hozzájuk látogattok, akkor télen sem szabad kihagyni, mert egyszerűen egy kultikus hely. Egészen fiatal a Sabar Borház. 2010-ben készítették el első borukat, és az évszázad legrosszabb évjáratából is nagyszerű nedű született Nagy Laci gondozásában. A két tulajdonosra (Laci és Ádám Gábor) épülő pincében ezúttal egy 2013-as olaszrizlinget kóstoltunk. A bor a Mórocz nevet kapta tiszteletből, ezzel emlékezik Laci a nagyapjára, akinek a badacsony-hegyi szőlőskertjében sok időt töltött. Ebből a hordóban érlelt olaszból visszaköszönnek a badacsony környéki kövek és egy sós mineralitás, erőteljesen citrusos, zöldalmás, barackos, körtés illatokat hordoz. Az élénk savakhoz közepes alkohol és test társul, a hordó finoman jelzi jelenlétét, de nem tolakodik. Budapesten az Arany Kaviár étteremben kóstolhatjátok meg.

Az etyeki Kertész Pincészet sauvignon blanc-ja olyan, mint Beethoven könnyű szonátái. Lebegtetnek, de mégis tartalmasak. Ott duruzsol a füledben, hogy kérek még egy kortyot. A legszebb sauvignon blanc borok a magas mésztartalmú területeken születnek, ahogyan ez is, Etyeken. Nem csak a fesztiválok, piknikek alkalmával, hanem egész télen érdemes kiugrani a fővárosból egy jó kis borozásra például Kertész Zolihoz. A hófedte szőlődombokon kószálva megéhezik és megszomjazik az ember. Jön a pince, a kandalló, és ez a zseniálisan kompakt bor, ami olyan, mint egy BMW. A csalán, a fű, a friss gyümölcsök dominálnak benne. Ízében is megjelennek a zöldalmát, az egrest idéző fanyar jegyek. Hosszú lecsengésében kellemes kesernyével búcsúzik. A decemberi kandallós időszakban Zoli több borát kóstolva döbbentem rá arra, hogy ők egy új stílust rajzolnak az etyeki égbolt fölé, és akkor még nem beszéltünk a zseniális pezsgőjéről. No, de most ugorjunk át Tokajba.

A Pajzos-Megyer Pincészet 2013-as tokaji furmintja már tavaszköszöntőt jelent nekem. Imádom ezt a tokaji kecsességet, amit a helyi, új 0,75-ös palack hordoz. Ahogy beleharapok ebbe a borba, már ficánkol bennem a gondolat, hogy sokkal melegebb van, mint most, és ezt csak megerősíti bennem a körte, a birs, a fehérhúsú gyümölcsök és citrusok ízvilága, amihez jönnek a déli gyümölcsök: marakujával, ananásszal, valamint a fahordóból származó vaníliás, kókuszos jegyek. A végén pedig valami sós, tengeri illat és ízvilág, amit egy brutális ásványosság zár. És ha már a komolyzenével indítottunk az imént, és a tavaszt várjuk, akkor ez a bor Vivaldi Négy évszakának a tavasz tételéért kiált. Feltámadsz, ha megkóstolod. Irány Tokaj, ahol francia befektetők olyan borokat készítenek, amelyek a világ számos országában helyet kapnak a vacsoraasztalokon.

Amíg megérkezik a tavasz igyunk vöröset. Magyar vörösben pedig mostanság Szekszárd sokszor lenyomja Villányt. Például a Borászportál tesztjén ez az Eszterbauer bordeaux-i házasítás aratott, de nem csak náluk. 2014-ben a Vinalies Paris és a Les Citadelles du Vin Bordeaux versenyekről is aranyérmekkel tért haza. A klasszikus bordeaux-i küvé összetételből csak a cabernet sauvignon hiányzik, mert merlot-ból és cabernet franc-ból készült ez a 2011-es bor. Nekem ez egy minden elemében vonzó nedű, olyan, mint egy Alfa Romeo Spider. Hosszú és kecses. Érzem, amint a hajam lobog a szélben, de tudom, ha oda lépek, akkor harapni fog. Nem véletlen a mediterrán hasonlat. A bársonyos kortyot, lágy, de pont elég sav támasztja alá. Könnyed, de mégis tartalmas, benne az erdő összes vörösbogyós gyümölcse, az íz és az élet kereksége, az az életérzés, amire mindig vágytál.

A kirándulásunk végén visszatértünk Budapestre, azon belül is a külföldiek Mekkájának számító Gozsdu udvarba, ahol egy egri vörös került a poharunkba. Az egri Bukolyi család készítette ezt a 2013-as Kisfiam névre keresztelt „fiatal lovacskát”. Ti is kipróbálhatjátok, ha ellátogattok a Divino borbárba. A „borügetőn”, ha lenne olyan, a nyeretlen kétévesek új évi derbijét nyerné meg, mert nagyra tör. Málnás, erdei gyümölcsös ez a kékfrankos, merlot, cabernet franc és pinot noir házasítás. Testes, de mégis könnyed, füstösen vibráló, érződik benne a fiatalságának versenyszelleme, mert bizony ez a bor alig kétéves, és mégis jól iható, a végén egy kis édes lecsengéssel köszön el. Én most leginkább arra fogadnék, hogy jót tesz neki még egy kis palackos érlelés, de már most is bódítóan hat majd a hölgyekre, mint a Gozsdu udvar hangulata, Budapest európai oázisa.

Szerzői utószó: a Bukolyi Család borain évek óta Braille-írással közlik a vakokkal, hogy kinek a borát isszák. Minden tiszteletem az övék, mert én is éveken át támogattam a Vak Diákok Sportegyesületét. Ha tehetitek ti is tegyétek meg, támogassátok a vakokat. Tudtátok, hogy ők is tudnak bringázni?

 

Küldje el ezt a cikket |Nyomtatás |Szóljon hozzá! / 0 komment

Szóljon hozzá!

Bejelentkezés