Buborék vonzásában

| |
2014. november 29., szombat 17:37

Most, hogy elindult a bevásárlóközpontokban a végtelenített karácsonyi dalok sora, és mindenki rohan ajándékot vásárolni, azt mondom, menjünk szembe az árral. Legyen az, hogy minket nem szippant be a december eleji bevásárlási láz. Csak néhány kivételesen ünnepi kortyra hívjuk meg szerelmünket, barátunkat, családtagjainkat. Az ajándék maga az őszinte beszélgetés lesz, amihez csak körítés egy jó bor vagy pezsgő, amely megoldja a lelkünk hallgatag, titkolt rétegeit.

Téli hétköznapok és szilveszteri buli a Bodri Pincészetben, a legjobb áron!

A Cabernet Franc minden kétséget kizáróan Villány zászlós bora: szerencsésebb évjáratokban a borvidék Maseratijai kerülnek a palackba. A 2009-es év nagyon gazdag volt napsütéses órákban, így könnyen azonosíthatóak a Super Tuscan jegyek, félelmetes potenciállal bírnak az évjárat borai. A bor nagyon jóívású, arányosan komponált, színében mély tónusú, 14-es alkohollal palackozott Franc. Nekem kifejezetten tetszett, hogy a savak alátámasztják a közepesnél kicsit nagyobb testet, de nem uralkodnak rajta. A szárazságot a magas alkohol édesíti, rubinvörös színe elkápráztat. Szeder és hecsedli illatú, a tanninok nem szárítanak, a többedik korty után is egy szépen megkomponált mediterrán ízképletet kapunk. Malatinszky 2009-es Noblesse Cabernet Franc. És ha már Noblesse, akkor noblesse oblige, vagyis a nemesség kötelez. E nemes példányt Malatinszky Csaba borszaküzletében is megvásárolhatjátok az V. kerületben.

Második vörösünk egy Kékfrankos. Ezt a fajtát kevésbé kedveli a magyar. Talán, mert mindenki csak a Cabernet magaslatokban tud elképzelni csúcs vörösöket. Vida Péter bebizonyította, a Kékfrankosból is lehet TOP bort készíteni. Ilyen a Hidaspetre Kékfrankos 2011-es dűlőszelekció. Egy jól iható, gyümölcsös, kerek bort palackoztak Vidáék. A taninjai még játékosak, most kezdenek bársonyossá válni. Mediterán lágyság ötvöződik a magyaros karakterességgel. Ezt a védett, napfényes völgyben szüretelt szőlőből készült bort kóstolva úgy érzi az ember, hogy elve burokba született. Az illatában az érett piros bogyós gyümölcstál – túlérett meggy, cseresznye, szeder, aszalt szilva – és a karácsony közeledtét jelző fűszeresség vegyül. Nagyon nagy potenciál van még ebben a borban, de már most is jó mellette kvaterkázni. Letisztult stílusú, méltán érdemelte ki a Gault & Millau 2015 kalauz díját, beválogatták Magyarország legjobb 10 vörösbora közé. Ha ti is megkóstolnátok, akkor irány az V. kerületi Drop Shop Borbár vagy a Rézkakas Bistro.

Ha az aszú a királynő, akkor a szamorodni a hercegnő. És néha egy hercegnőből is lehet királynő. Száz százalék Furmintból készült a Disznókő édes szamorodnia, aminek azért adták az 1413-as nevet, mert a korabeli nyilvántartások szerint ebben az évben említették először a Disznókő birtokot. Ezt az édes tokaji szamorodnit 122 g/l cukortartalommal és majdnem hetes savval palackozták. A magas cukortartalom ellenére nem egy émelyítően édes bor, hanem egy igazán komplex, kiegyensúlyozott, még a férfiak számára is jól értelmezhető desszertbor, illatában a mézeskalács fűszereivel. A nemesen rothadt és kézzel válogatott szőlőből egy nagyon üde, friss költemény született, amit nemrég mutattak be. Már most is jól iható, de évekig érlelődhet még ebben az elegáns, arany betűs címkével díszített palackban. A párommal kóstoltam, aki csak annyit mondott: ebből kell nekem még egy palack. Uraim, ez bizony kulcs a női szívekhez. A szamorodni amúgy lengyel eredetű szó és azt jelenti, hogy „magától született”, vagyis úgy, ahogy termett, ahogyan a tőkén töppedt, aszúsodott meg a szem.

A Polgár Pincészet Pearl Crémant Rosé pezsgőjének a palackja visszafogott polgári stílusjegyeket mutat. A palackba egy olyan strukturált és elegánsan érett pezsgőt zártak, melynek élénk íze a szájpadláson érződik igazán. Az alapbort kadarka és syrah szőlőből készítették, vagyis egy rosé pezsgő van a poharunkban. A friss vörös gyümölcsök és a ribizli illatát könnyed citrusosság kíséri, tökéletes savegyensúllyal. Egyedülálló zamata remekül illik a lazachoz, ezt ki is próbáltuk, de salátákhoz vagy sushihoz is tökéletesen passzolna. Aperitifnek is remek pezsgő ez, amelynek színe ragyogó, lazacosan rózsaszínű. Nézem a pezsgős poharat az ősz utolsó napsugaraiban, olyan, mint egy fordított virágos női szoknya, amit fellebbent a tavaszi szellő. A buborékok hosszú láncolata elbódít. Megfogadom, hogy ezzel köszöntöm a 2015-ös esztendőt. Ti is megtehetitek, ha meglátogatjátok a villányi Polgár Pincészetet, ahol egy családias panzióban tölthetitek el az év utolsó napjait.

Kreinbacherék semmit nem bíztak a véletlenre. A somlói pincészet nemrég több pezsgővel lépett a piacra. A pezsgőkészítésben a francia Christian Forget segít a magyar csapatnak. A champagne-i pincemester végig követi a palackos erjesztésű és érlelésű pezsgőkészítés minden mozzanatát. A hagyományos érlelés ez esetben 22 hónapon át tartott. A somlói borokra jellemző ásványosság és a francia kecsesség násza született meg a Kreinbacher Brut Classic pezsgő palackba zárásával. Ez egy házasításból született ital, összetétele: 85 % furmint, 15 % chardonnay. Illatában citrusos, grapefruitos, zöldalmás könnyedség, ugyanakkor egy igazi somlói terroir pezsgőről beszélünk. Tökéletes szerkezet, amelyet még kedveltebbé tesz a 10 g/l cukortartalom. Itt egy újabb csábító pezsgő, amivel a pincészet minden bizonnyal történelmet ír. Kortyolgatom. Karácsonyra tuti választás. A buborékok már játszadoznak a fejemben. Elképzelem, amit a megterhelő karácsonyi lakmározások után elindul egy huszonéves srác, hogy megkeresse a barátnőjét, a hona alatt egy palack Kreinbacher pezsgő. Tuti, hogy a harisnyakötő a nappali közepén landol.

 

Küldje el ezt a cikket |Nyomtatás |Szóljon hozzá! / 0 komment

Szóljon hozzá!

Bejelentkezés