Holdvölgy és naplemente

| |
2014. augusztus 11., hétfő 16:49

Nyári boros kalandozásaink során leereszkedtünk egy mádi pincelabirintusba, ahol Furmintra épülő fehér cuvée-t kóstoltunk, felkerestünk egy Villány környéki sváb zsákfalut, hogy rozézzunk egy kicsit, a falu nyugalmát élvezve. Neszmélyben egy top Hilltop chardonnay-t ittunk a medence partján. És nem maradhatott ki a Balaton sem, mert nyár van. Aki nem járt még a lellei Kis-hegyen, az gyorsan pótolja be. Konyári Dani syrah-ja és a naplemente vörösre festi a látóhatárt.

A cikk megjelent a Taxi magazin augusztusi számában.

Piszok jó reduktív tokaji borok.

Bor és Révész koncert a Bodri birtokon.

1,8 kilométeres borospince. El tudjátok képzelni? Egy igazi labirintust rejt a föld a mádi Holdvölgy Pincészet alatt. Ebből 800 métert felújítottak, látogatható. A háromszintes járatrendszerben akár el is tévedhet az ember, de a szép sorban lerakott kóstolandó borok és egy kis térkép jelzik, hogy jó irányban haladunk. A mádi pincészet nemrég lépett a magyar piacra. Valószínűleg inkább a fiatalokat célozta meg az igen dizájnos, szilikonból készült címkéjével, amit a bor elfogyasztása után akár karkötőnek is használhat az ember. A Hold and Hollo névre keresztelt fehér házasításukat kóstolva nem akarom elhinni, hogy ez az intenzív illatú, grapefruitos, zöldalmás jegyeket mutató friss bor 2007-es. Nagy része furmint, kisebb hányada hárs, és ott mosolyog benne egy csöppnyi sárgamuskotály. Kicsi hordó, sok tartály. A hat gramm maradékcukor bűbájossá teszi, főleg a nők körében.

A Jackfall Rózsabimbó névre keresztelt rozéja nem az a tutti-fruttis fajta, hanem egy majdnem gyöngyözőbor érzést keltő nyári ital. Syrah, cabernet és kékfrankos szőlőkből készítették ezt a hagymahéj színű rozét, amit tudatosan csak februárban dobnak piacra, és vélhetően egy éven túl sem esik szét atomjaira. Ez is egy olyan bor, amit leginkább a készítése helyén a legjobb kortyolgatni. Kisjakabfalván, vagy német nevén Jackfallon. A kis zsákfalu Villánytól négy kilométerre található. Az egykoron németek lakta falucskában három régi paraszti portát újítottak fel a pincészet tulajdonosai. Ha tökéletes nyugalomra vágysz, akkor az Ördögkatlan fesztivál idején esténként ebben a falucskában borozgatsz majd.

A Hilltop 2011-es Prémium Chardonnay-ja a Paphegy-dűlőből származik. Érett sárgadinnye, méz, vajasság. A bor tökéletes harmóniát mutat, a savak szépen alátámasztják a testet. Krémes, gyümölcsös, kerek eleganciát sugároz, olyan, mint egy kifinomult francia hölgy. Így aztán nem csoda, hogy Medaillon D’or minősítést kapott a Prestige Reserve-n, ami azt jelzi, hogy a palackban egy kiváló bor található, ami 87 pontot ért el. A vakteszten is tetszett, de most még ütősebb. És ez nem csoda, mert korábban ezüstérmet kapott a fajta borait szemléző, nemzetközi Chardonnay du Monde versenyen, hazánkban pedig aranyérmes lett a 34. Országos Borversenyen és a Vinagorán is. Kamocsay Ákos szuperbort készített szuper áron, amit Neszmélyben érdemes megkóstolni, a pincészet birtokán, a medence partján, lábat lóbálva, a szőlőtőkék között.

És ha már csodás birtokokat látogattunk meg ebben a hónapban is, ne hagyjuk ki a Balaton déli partjának egyik gyöngyszemét, a balatonlellei Kis-hegyen található Konyári Pincészetet és a családhoz tartozó Majthényi Présházat. Ez utóbbi teraszáról a badacsonyi Koporsó-hegy tárul elénk. Kell-e ennél többet mondani? A poharunkban egy 2011-es Konyári Syrah. Mély, rubinvörös szín, füstös, szegfűszeges, fahéjas buja ital. Cassis, vagyis fekete ribiszkéből készült francia likőr, a végén pedig egy kis csokoládé. Nagyon hosszú lecsengés. Intenzív bor, amit másod- és harmadtöltésű 225 literes magyar hordókban érleltek. Nekem kifejezetten bejött, hogy a fa nem telepedett rá erre a 11 hónapig érlelt borra.

 

Küldje el ezt a cikket |Nyomtatás |Szóljon hozzá! / 0 komment

Szóljon hozzá!

Bejelentkezés