A balatoni nyár kellékei

| |
2014. június 29., vasárnap 14:32

Borkiránduljunk egy kicsit, ha már eljött a szabadság ideje. Bejárjuk az Etyek-Budai Borvidéket. Kóstolunk egy Irsai Olivért a Tokaji Borvidéken, igen Irsait. És természetesen irány a Balaton. Cseh Tamást dúdolok miközben a kilométereket falja az autó. „Ó a régi, ó a Balaton, régi nyarakon, bár nem volt vitorláshajónk”. De a balatonszemesi Bújdosó Feri borásznak van vitorlása, és ha a csapata éppen nem versenyzik, akkor felvisz a fedélzetre egy karton Bujdosó Friseccot. Elnyúlnak a hajó orrában, és bámulják a tó zöld vizét.

Irsai Olivér Tokajból. BorSmúz a budapesti Kossuth téren. Paintball után borozok.

Budapesttől mindössze fél óra autózással érhető el a Kajászón található Vabrik Pincészet. Az alig hároméves pincészet borásza Kalmár Gergő nyert már boraival a fiatal magyar borászok Talentométer versenyén. A közönség kedvence lett a Zöld Veltelinie. Most azonban egy Chardonnay-ra ugrottunk be hozzá. Alig pár napja palackozták miután az előző évi az egyik legnépszerűbb bor lett a budapesti Smúz borbárban. A 2013-as Chardonnay három tételből született. Egy részét finom seprőn érlelték (az az úgynevezett battonage módszer), a másikat pedig új barrique tölgyfahordóban. Ehhez jött a harmadik adag, ami reduktív módszerrel készült. Körte és alma az illatában, csöppnyi vajasság, a hordót szinte nem is érezni. Bőven van még ideje érni a palackban, hogy a teljes harmóniája kialakuljon.

Ugorjunk egy nagyot, egészen Tokajig. Egy újabb kevésbé ismert borászhoz néztünk be. Radics Barniról bizonyára nem nagyon hallottatok. Miközben az asztalra teszi nektek a nagy hordóban érlelt tokaji Furmintokat és aszúkat, felépített egy saját Pionír sorozatot, ami szembe megy a klasszikus Tokajjal. Az Irsai Olivér szőlője Szerencs környékén terem. Ebből a magyar fajtából egy eszemet illatbomba reduktív született. Borra szoktató fajtának is nevezik az Irsait, mert a bambi után ezt kóstolják, ezzel szoknak rá a huszonévesek a borivásra. Barni Irsaija zöldes-sárgás színű, erősen muskotályos ízű, de a savai nem olyan lágyak, mint ami általában erre a fajtára jellemző, és pont ez a „tokajiság” teszi igazán elegánssá, egy kis igazi hercegnővé.

És akkor irány a Balaton. Csopak az Olaszrizling fővárosa. A Szent Donát Pincészet az utóbbi öt-hat évben meglepően nagyot alkotott a borok terén. A talpalatnyi 5 hektáron gazdálkodó borászat 2012-es Birtok borát vakon kóstoltam a Semmelweis Egyetem Borversenyén és nálam 100-ból 93 pontot ért. Ha jól emlékszem Freund Tamás agysebész – ő volt a zsűri elnöke – szintén magas ponttal emelte olyan szintre (90 pontos átlag feletti), hogy idén az egyetem bora lett ez a csopaki nedű. A Furmint és az Olaszrizling házasítása, a csopaki minerális talaj köszön vissza a pohárból. Ez egy igazi nagyágyú. Az Olasz mandulás jegyei, a Furmint birses vonulata egybeolvad egy kis sósággal. Érzem, már csak az a panorámás Szent Donát terasz étterem hiányzik ahhoz, hogy a nyár színpadán mindegyik kellék a helyére kerüljön.

Pattanjunk bringára, két óra tekerés és egy kis kompozás után Csopakról átérünk a balatonszemesi Bujdosó Pincészetbe. Nyáron, 30 fok felett a fröccs mellett igazi szomjoltó a gyöngyözőbor. A frizzante őrületet Olaszországból „importáltuk”. Jól tettük, kellenek ezek a koktél alapanyagnak sem rossz nyári hűsítők. És, hogy még színesebb legyen ez a „gyöngyöző történet”, a Bujdosó Pincészet Királyleánykából készítette el a Friseccora keresztelt bubis borát, vagyis egy Erdélyből származó fajtából. Zöldessárga színe zöldalma és a zöld papaya illatát a citrusosság követi, a fajtára jellemző gyümölcsös élénk savakkal jól megkomponált nyári hűsítő. A finoman gyöngyöző buborékok teszik ezt a bort a forró hónapok egyik kedvenc szomjoltójává.

A cikk megjelent a Taxi magazin júliusi számában. Keressétek a budapesti taxikban!

Küldje el ezt a cikket |Nyomtatás |Szóljon hozzá! / 0 komment

Szóljon hozzá!

Bejelentkezés