Bebírók és Helyiek közös nagytakarítása Etyeken

| |
2016. május 6., péntek 09:00 | Frissítve: 2016. május 10.

A Tudástőke Alapítvány partnerszervezetével, a Faluműhely Alapítvánnyal közösen a Norvég Civil Alap támogatásával a „Bebírók és helyiek” címet viselő, három Vál-völgyi településen (Etyek, Vál és Martonvásár) megvalósuló projektjének egyik elemeként vetődött fel Etyeken, hogy csatlakozunk a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű programhoz, hozzájárulva „bebírók” és a helyiek közötti együttműködéshez, a környezettudatos gondolkodás elterjesztéséhez.

Az akciót segítette az etyeki önkormányzat és számos helyi vállalkozás nyújtott támogatást a lebonyolításhoz, mint például a Sipospack Kft., a Felföldi Édességgyártó Kft., az Etyektej Ödön-Major, Orosz Gyula Pincészet és a Kattra Pincészet.

A szemétszedésben közel hetven etyeki vett részt, bebírók és helyiek közösen és az akció eredményeként több mázsányi szemetet sikerült összegyűjteni a falu határában a környezetet szennyező kimustrált háztartási eszközöktől kezdve a feleslegessé vált autógumikon át az építési törmelékig.

Az akció –egy jó hangulatú ebédet követően- fórummal zárult, aminek fő témája a környezetünk tisztáságáért érzett állampolgári és közösségi felelősség volt.   A beszélgetés során számos javaslat fogalmazódott meg, mint pl. a szelektív szemétgyűjtés elindítása Etyeken és a környezetvédelem erősítését célzó civil szervezet létrehozása.   A projektgazda alapítványok képviselői ismertették a „Bebírók és helyiek” projekt keretében az etyeki munkacsoport által kidolgozott helyi közösségi stratégiát, amelynek egyik fontos célja a civil szervezetek, önkormányzat és helyi vállalkozások együttműködésének erősítése. Ennek volt szép példája  a szemétszedési akció bizonyítva azt, hogy vannak olyan célok, amik összehozzák és közös cselekvésre késztetik az újonnan betelepülteket s a helyieket és erősíti a közösségi „mi” tudatot.

Küldje el ezt a cikket |Nyomtatás |