Ipsos: Tovább gyengült a Fidesz, erősödött a Jobbik

| |
2014. december 27., szombat 09:33

Az elmúlt két hónapban nagyon sok szavazó hagyta el a Fideszt. Október és november között 35-ről 30 százalékra apadt a kormánypárt tábora s az elmúlt hetekben is folytatódott ez a negatív tendencia: további 5 százalékponttal csökkent a támogatók aránya, így most a választókorúak 25 százaléka áll mögöttük.

Az ellenzéki pártok közül a Jobbik pozíciói erősödtek, a múltkor 12 százaléknyi szavazóra számíthattak, most 14 százalékra. Az MSZP a harmadik legerősebb párt, az előző havival azonos, 11 százalékot kitevő támogatói körrel. Az LMP és a DK ugyanannyi választót, 3-3 százalékot vonz - az előbbi egy kicsivel kevesebbet, az utóbbi valamivel többet, mint egy hónapja. Az Együtt-Korszakváltók Pártja 1 százalékon áll, a többi politikai erő tábora tizedekben mérhető. A Fidesztől való eltávolodás a passzivitás, a bizonytalanság erősödésével jár együtt. A politikától távolságot tartók csoportja előbb 30-ról 35 százalékra emelkedett s most tovább nőtt 39 százalékra. A biztos pártválasztók körében a Fidesz 45 százalékon áll, a Jobbik ebben a körben 24 százalékot, az MSZP 18 százalékot ér el. A bejutási küszöbértéken áll az LMP, a DK 4 százalékos, az Együtt pedig 1 százalékos - ekként foglalhatók össze és értelmezhetők azok az eredmények, amelyek az IPSOS december elején, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából származnak.

Két hónap alatt 800 ezer támogatót veszített a Fidesz. Az első hullámban főképpen törzsközönségében gyengült meg a párt, a középrétegekben, a fiatalok és a középkorúak körében valamint a kisebb városokban. Az utóbbi egy hónapban viszont leginkább az alacsonyabb státusú társadalmi csoportok, az idősebbek valamint a falvakban élők hagyták el a Fideszt. Ezekben a közegekben novemberről decemberre 9-10 százalékpontosak voltak a veszteségek, de feltűnő, hogy a magas társadalmi pozícióban lévők (értelmiségiek, gazdagok, fővárosiak) körében is az átlagnál valamivel többet, 6-7 százalékpontot veszített a kormányzó erő.

A Fidesz táborának csökkenése lényegében már minden réteget elért. Az internetadó ötlete elsősorban a párt elkötelezett szavazóbázisában váltott ki felzúdulást, de az elmúlt hetekben a többi támogatói csoportnak is voltak olyan sérelmei, amelyek miatt közülük sokan eltávolodtak a kormánypárttól. A közvélemény különösen érzékeny a politikusok látványos meggazdagodásáról, költéséről szóló hírekre, de az Ipsos kutatásai azt mutatják, hogy az Oroszországhoz fűződő szorosabb viszonyról, a vasárnapi zárva tartásról valamint a korrupcióról szóló hírek sem múltak el nyomtalanul, morzsolták a Fidesz-tábort.

A hatalmon lévő pártok minden ciklus elején veszítenek szavazókat, de általában hónapról hónapra, kisebb ütemben csökken a támogatottságuk. A Fidesznek előző kormányzása idején két alkalommal is volt ekkora visszaesése, ám azok a mostaninál jóval hosszabb időszak alatt, háromnegyed-háromnegyed év alatt következtek be. A Fidesz tábora szűkülésének valamint a Jobbik támogatottsága növekedésének következménye, hogy néhány választói csoportban rendkívül szoros lett a versenyük. A fiatalok között, a 30 év alatti korosztályban a Fidesznek 25, a Jobbiknak 21 százalékos a támogatottsága. Hasonlóképpen kiegyenlítettek az erőviszonyok a szakmunkásként dolgozók körében: a kormánypártra 23, a nemzeti radikálisokra 20 százalékuk szavazna. A munkanélküliek csoportjában már számszerűen is azonos táboraik mérete, mindkét párt 21 százalékos.

 

OSZD MEG MÁSOKKAL IS

Látogass el az atevelemenyed.hu oldalra és válaszolj kérdőívünkre!

Az elmúlt két hónapban jelentős mértékben romlott a közhangulat Magyarországon. Októberben még viszonylag sokan 41 százaléknyian gondolták azt, hogy jó irányba mennek a dolgok az országban, s ennél nem sokkal többen, 48 százaléknyian voltak negatív véleményen. Novemberre karakteres változás történt a véleményklímában, 32 százalék nyilatkozott kedvezően a hazai állapotokról s 58 százalék elégtelennek értékelte. Az elmúlt hetekben tovább erősödött a kritikus közhangulat jelenleg már csak az emberek 26 százaléka elégedett az országban zajló folyamatokkal s 64 százalék fejezte ki elégedetlenségét. Az ellenzéki pártok híveinek zöme, 80-90 százaléka rossznak minősíti azt, ami hazánkban történik (5-10 százalékuk jó véleményt fogalmaz meg). A pártválasztásukban bizonytalanok is alapvetően kritikusak: 70 százalékuk elégedetlen, 16 százalékuk nem. A kormánypárti szavazók többsége, 67 százaléka szerint Magyarország jó úton halad, 26 százalék viszont megfogalmazta ellenérzéseit.

Az adatfelvétel ideje: 2014. december 1-8. A megkérdezettek száma: 1000 fô, akik együttesen az ország 18 éves és annál idôsebb lakosságát képviselik. Alapsokaság: 18 éves és idôsebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkezô magyar állampolgár. Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik. A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fõs mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban. Minden hónapban más-más 1000 fõt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsõs rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnõtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.

Forrás: Ipsos

Ha tetszett a cikk lájkolj minket a Facebookon, ha szívesen nyilvánítod ki véleményed különböző témákban, ITT is nézz körül.

Küldje el ezt a cikket |Nyomtatás |Szóljon hozzá! / 0 komment

Szóljon hozzá!

Bejelentkezés