A tudás és az oltási hajlandóság között szoros összefüggés van

| |
2014. november 17., hétfő 13:26

A válaszadók 80%-a beadatna védőoltást olyan konkrét szituációban, mint külföldi utazás, fokozott megbetegedés-veszély, krónikus betegség fennállása, legyengült immunrendszer, időskor, speciális munkakör végzése - derül ki más fontos megállapítások mellett az Ipsos Healthcare Egészségpercek legfrissebb kutatásából, amelyet az Ipsos Zrt. felnőtt lakosság körében, 1000 fős országos reprezentatív mintán, nyár végén készített a védőoltásokról való tájékozottság felmérésére/feltérképezésére.

Vegyes képet mutat a védőoltásokkal kapcsolatos tájékozottságunk. A válaszadók spontán, segítség nélkül, négy különböző vakcinát nevesítettek. Ez a nők körében öt, a férfiak esetében három vakcina típus említését jelenti. Lista segítségével további hetet tudnak beazonosítani a kérdezettek. A válaszadók több mint fele nem érzi magát kellőképp tájékozottnak ebben a témában. A nők és a gyermekesek informáltabbnak vallják magukat, mint a férfiak es a gyermektelen felnőttek. A férfiak 62%-a esik a nem megfelelően tájékozott kategóriába, ez a nők esetében 48%.

A 25 vakcinát felsoroló listán az influenza elleni védőoltás a legismertebb (91%). Ez a legnépszerűbb nem kötelező védőoltás a gyermekes szülők válaszai alapján is. A szülők 13%-a adatta be csemetéjüknek ezt az oltástípust. A felnőttek 32% adatta már be magának az influenza elleni védőoltást és további 27% tervezi a közeljövőben a saját részre történő beadatást. Az elutasítása is hasonló nagyságrendű (34%), kivívva ezzel a leginkább megosztó ellenanyag címet. Influenza ellen nem adatná be a védőoltást: az 50-59 éves korosztály 49%-a, a főiskolát vagy egyetemet végzettek 54%-a, a budapestiek 47%-a, a megyeszékhelyen élő válaszadók 49%-a, a 18 év alatti gyermek nélküliek 37%-a, a jól vagy átlagosan tájékozottak 40%-a. Ebben valószínűleg szerepet játszhat az a tény, hogy ez az oltástípus térítésköteles.

A kullancs terjesztette agyvelőgyulladás elleni védőoltás a második legismertebb, a megkérdezettek 64%-a említette ezt az oltástípust. Érdekesség, hogy ennek a vakcina típusnak a legmagasabb a támogatott ismertsége: a lakosság további 43%-a tudta felidézni, hogy hallott már erről az oltásról. Ahogy az influenza elleni védőoltás, úgy ez az oltástípus is térítésköteles. A gyermekek - nem kötelező - beoltásánál is másodikként jelenik meg, követve az influenza elleni vakcinát.

Az élmezőnyben végzett a méhnyakrák elleni védőoltás (HPV) is. A női és férfi válaszadók között szignifikáns különbség mutatkozik az említése kapcsán, nem meglepő módon, hiszen hölgyek körében több mint háromszoros a tudás/tájékozottság a HPV vakcina kapcsán, mint a férfiak körében. A hölgyek esetében a spontán említés alapján a negyedik legismertebb oltástípus. A már beadott es beadni tervezett vakcinák listáján érdekesség, hogy közel háromszoros tábor szeretne hozzájutni, de valószínűleg eddig az ára jelentett akadályt. Az elutasításoknál az első nyolc között végzett.

OSZD MEG MÁSOKKAL IS

Látogass el az atevelemenyed.hu oldalra és válaszolj kérdőívünkre!

A vakcináknak köszönhetően számos fertőző betegség szinte már eltűnt, vagy igen ritkává vált, mégis fontos szem előtt tartani, hogy a gyermekek immunizálása változatlanul szükséges. Ennek megfelelő válaszok érkeztek. A kutatás általános érvényű következtetése/tapasztalata, hogy a kötelező védőoltások valamelyikét a 18 év alatti gyermekkel rendelkező szülők 97%-a beadatta. A kötelező ellenszerek említési sorrendje tükrözi az életkor szerinti oltási előírásokat, a gennyes agyhártyagyulladás elleni oltás kivételével, amit 18 hónapos korig kell beadatni. Ezt kevesebben kérték, mint a többi csecsemőkori oltást. A legnépszerűbb gyermekkori, kötelezően beadandó vakcinák a BCG-, IPV-, MMR elleni védőoltások. Azok, akik a védőoltásokról - saját megítélésük szerint - jól tájékozottak, tudták, milyen oltásokat kaptak gyermekeik, míg a nem megfelelően tájékozottak negyede nem tudta, vagy nem válaszolt. A nem kötelező védőoltások valamelyikével a szülők csupán 39%-a oltatta be gyermeket. A legnépszerűbb nem kötelező védőoltás - a gyermekes szülők válaszai alapján - az influenza-, a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás- és a bárányhimlő elleni védőoltások. A témában jártasabbak nagyobb arányban adatták be a gyermeküknek a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás elleni védőoltást, mint a kevésbe tájékozott társaik. Azok a válaszadók, akik egyik nem kötelező védőoltást sem adatták be gyermeküknek, domináns részben, 54%-ban voltak saját megítélésük szerint nem megfelelően tájékozottak a témában.

A válaszadók csak kis része, mindössze 13%-a utasítja el a védőoltásokat. Az elutasítók 34%-a az influenza elleni oltást nem adatná be magának vagy gyermekének, míg az elutasítók 12%-a ugyanezt gondolja a HPV elleni védőoltással kapcsolatban.

A válaszadók leginkább külföldi utazás, fokozott megbetegedési veszély, krónikus betegség fennállása esetén oltatnák be magukat.

Védőoltások beadatása kapcsán leginkább a háziorvos véleménye a meghatározó a válaszadók 76%-ának, de a gyermekorvos és az egyéb orvos ajánlása is befolyásoló lehet. A védőoltásokról jól tájékozottak kisebb arányban, 68%-ban tekintik fontosnak a háziorvosi ajánlást, és számukra a védőnő véleménye fontosabb, mint az átlagosan és nem megfelelően tájékozottaknak. A saját belátásuk szerint átlagosan tájékozottak számára a háziorvos és a család javaslata meghatározóbb, mint a jól, vagy nem megfelelően informáltaknak.

A válaszadók tájékozottsági szinttől függetlenül egyetértenek, hogy a védőoltások segítik a fertőző betegségek csökkenését, és szükség van rájuk a gyerekek immunizálása szempontjából, valamint nem értenek egyet; hogy a védőoltások többet ártanak, mint használnak, és a feleslegesek a betegség-megelőzés kapcsán. A védőoltásról saját megítélés szerint jól tájékozottak kevésbé gondolják úgy, hogy a védőoltásokra elsősorban a gyermekek és az idősek esetében van szükség, valamint ők jobban egyetértenek az állítással, hogy a védőoltások hatékonysága nem bizonyított, mint az átlagosan és nem megfelelően tájékozottak.

A felmérés főbb megállapításai:

• A legtöbben egyetértünk azzal, hogy; a védőoltások segítik a fertőző betegségek csökkenését, és a védőoltásokra szükség van a gyerekek immunizálása szempontjából.

• Átlagosan 11 védőoltást ismerünk, de nevesíteni csupán 4-et tudunk - az influenza elleni védőoltást szinte mindenki ismeri.

• A nők jobban ismerik a védőoltásokat általánosságban, és tájékozottabbnak is tartják magukat ezekről, mint a férfiak.

• Összességében nem érezzük kellőképp tájékozottnak magunkat a védőoltásokról.

• A kötelező védőoltásokat jellemzően beadatjuk gyermekeinknek - ezek valamelyikét a 18 év alatti gyermekkel rendelkező szülők 97%-a beadatta még csecsemőkorban.

• A választható oltások esetén az beadatási hajlandósága jóval alacsonyabb, ha gyermekünkről van szó - mindössze 39% oltatja be gyermekét. Legnépszerűbb nem kötelező védőoltás a gyermekes szülők válaszai alapján a influenza-, kullancs terjesztette agyvelőgyulladás- és bárányhimlő elleni védőoltás.

Nem vagyunk teljesen biztosak az oltások beadatásának szükségességében - 46% adatna be valamilyen védőoltást a jövőben. Leginkább influenza, kullancs terjesztette agyvelőgyulladás- és méhnyakrák ellen oltatnánk be magunkat. Azonban az influenza elleni védőoltás a leginkább megosztó - ez az a védőoltás, amit a legtöbben nem adatnának be. A védőoltások térítési kötelezettsége nem domináns visszatartó erő a beadatás kérdésében. Bizonyos helyzetek késztethetnek minket a védőoltás beadatására - legtöbben külföldi utazás, fokozott megbetegedési veszély, krónikus betegség fennállása esetén oltatnánk be magukat. Az oltások kapcsán a szakértők; elsősorban az orvosok véleményére támaszkodunk.

A tudás és az oltási hajlandóság között van összefüggés. A védőoltásokról való vélt, egyéni tájékozottság kapcsolatban áll a beadatott és a beadatni tervezett oltások arányával!

A védőoltás-edukációja révén lehetséges az emberek oltási hajlandóságának növelése, amelyre az orvosi csatornákon igénybevétele bizonyulna a leghatékonyabb információs-útnak.

Forrás: Ipsos

 

Ha tetszett a cikk lájkolj minket a Facebookon, ha érdekel a munka világa ide is látogass el: a www.facebook.com/i12work.

Küldje el ezt a cikket |Nyomtatás |Szóljon hozzá! / 0 komment

Szóljon hozzá!

Bejelentkezés