A helyiek szerint elzárná a külvilágtól a dél-somogyikat az új vasúti menetrend

| |
2010. november 2., kedd 10:28

Még nem is hozták nyilvánosságra, mégis indulatokat gerjeszt az új vasúti menetrend, mely kellemetlen meglepetéseket tartogathat a dél-somogyiak számára - írta keddi számában a Somogyi Hírlap.

Somogyudvarhelyen nem adják fel a küzdelmet a járatokért. Attól tartanak, hogy az új vasúti menetrend kellemetlen meglepetést tartogat a dél-somogyiak számára. Előfordulhat, hogy a munkába járó vasutasok is kiborulnak a változások miatt - olvasható a Somogyi Hírlapban.

Somogyudvarhelyen többen már kész tényként kezelik: az új menetrend szerint az esti szombathelyi gyorsvonat állítólag nem áll majd meg Berzencén, Somogyudvarhelyen, Bélaváron, Vízváron és Babócsán. Kiss Kornél somogyudvarhelyi polgármester elmondta: ezzel a vonattal általában vasutasok, rendőrök, a környéken dolgozók szoktak hazajárni. Ha életbe lép a szigorítás, elgondolkodtató, hogy mihez kezdenek majd a környék lakói.

– Hivatalos információ még nincs az ügyben, hiszen nem jelent meg a vasúti menetrend – folytatta. – Az előzetes információk ugyanakkor egyértelműen arról szólnak, hogy az esti járat nem áll meg majd a dél-somogyi szakaszon. Egy dolgot azonban nem értünk. Azt hallani, hogy Barcstól Pécsig viszont szinte mindenhol megáll majd a járat. Ez hogyan lehet: ami Baranyában működik, az miért nem megy Dél-Somogyban? Ezeken a járaton utaznak, a vonatok nem üresen gurulnak. Mi indokolja, hogy az érintett településeket kizárják az esti járatból?

Ágoston Gábor, a megyei közgyűlés tagja (Fidesz-KDNP) a közgyűlés elnökének és a somogyi országgyűlési képviselőknek a segítségét kérte az áldatlan állapotok miatt. A hallomásból ismert változás csak a térségben feltehetően százakat sújtana naponta. Kiemelte: a vasúti nehézségek kapcsán várhatóan beadvánnyal fordulnak majd a vasúthoz és a szaktárcához.

– Kiszolgáltatott helyzetben vagyunk – így Kozma László vízvári polgármester, aki elképzelni sem tudja, hogy a gyakorta hallatott panaszokat miért nem orvosolja a MÁV. A menetrendváltozás előtti időszakban szinten minden évben megindul a találgatás, hogy épp melyik vonalat és járatot érinti az átszervezés.

Képtelenség, ami kialakult a vasúton – reagált a változásokra Kovács János, a Munkástanácsok Szövetségének megyei elnöke, aki már régóta hadakozik a MÁV-val.

A szervezet vezetője azért küzd, hogy Dél-Somogyot ne zárják el a külvilágtól. Az elnök levelekkel bombázta a szakminisztériumot és az államvasutat, ám eddig vesztésre áll a hatóságokkal szemben. Azt fájlalja: két éve kiiktatták őket a vasúti menetrendből, közvetlenül nem tudnak eljutni Pécsre. Az átlagosnál vagy annál is rosszabb anyagi körülmények között élő dél-somogyiakat különösen nehezen érinti a közlekedési probléma és a szerintük érthetetlen vasúti menetrend módosítás.

Süket fülekre talál a kérés, fájlalják sokan. Kalányos István hivatásos babócsai nevelőszülő szerint régiós szinten kellene egyeztetni az ügyben. Méghozzá úgy, hogy a vasúti illetékesek mellett a Volán vezetőit is meghívhatnák a találkozóra.

– Nem csak a vasúttal van gond, esetenként az autóbuszos közlekedésre is panaszkodnak – fejtette ki. – Sokan amiatt mérgesek, hogy a gyerekek úgy érzik magukat, mintha szardíniás dobozban lennének. Olykor nagyon zsúfoltak a járatok. Örömteli volna, ha a közlekedési gondokat végre megoldanák. A környék polgármestereinek egyeztetniük kellene a problémás esetek kapcsán a közlekedési vállalatok képviselőivel.

Eller János somogyszobi polgármester amondó: a fiatalokat és a szülőket egyaránt próbára teszi a tömegközlekedés. A szobi diákokat Böhönyére szállítják autóval, s onnan autóbusszal juthatnak el Pécsre. Más megoldás is létezik: a családok elutaznak Nagyatádra és úgy buszoznak el Baranyába. A polgármester a dél-somogyiak másik szívfájdalmát is megemlítette. Legyen szó diákokról vagy hivatalos ügyüket intéző helyiekről, nos, ők is többszöri átszállással juthatnak el a fővárosba. Az utazás hosszú és fárasztó vasúti utazás 4,5-5 órás is lehet. Egyesek nosztalgiával emlékeznek vissza a '80-as évekre, amikor a régi Somogy Expressz nagyjából 3 óra alatt szállította el az utasokat Budapestre.

Küldje el ezt a cikket |Nyomtatás |Szóljon hozzá! / 0 komment

Szóljon hozzá!

Bejelentkezés